Brunnens fånge

Det kryllar av bokslukarskräckisar och rysare, men som tur är kryllar det också av tweens och teens som vill sluka dem. Och då och då kommer det böcker som verkligen sticker ut från de andra i utgivningen. Brunnens fånge gör precis det, men innan någon sätter den i händerna på en nioåring bara för att det råkar vara en 9-12-bok ska en varning utfärdas. Den här boken är läskig, och äcklig. Det är bloddrypande och demoniskt, och självklart jättespännande. Men här utlovas alltså riktig skräck, och det är ingenting för den som gillar långsamma mysterier, suddiga spöken och mysrysare.

Boken handlar om fem barn och ungdomar som råkar bli ensamma i en stuga i skogen. Där begår de misstaget att lyfta på ett gammalt brunnslock. Något släpps loss. Någon blir fri. Nu är det upp till barnen att skydda sig själva och stoppa vad det än är som kom ur mörkret i den gamla brunnen. Utöver spänning och skräck, och jättesnygga svartvita illustrationer (vila till exempel ögonen på dödskallen med larver i ögonhålan) är det också karaktärer som känns som riktiga personer. Huvudkaraktären Jackie med outtalad och irrelevant könstillhörighet, Jasim med den tuffa fasaden, en nyupptäckt och pirrande kärlekshistoria mellan Aini och Caroline. Och som medlare och fyr i den här hormonella stormen finns Felix, kanske ickebinär, kanske något annat, men ständigt obrydd och lycklig över att vara annorlunda.


Rekommenderar till modiga barn som är 11 år eller äldre, och till modiga vuxna barn som inte är rädda för Hcg-hyllan. (Det är en seglivad myt att barnhyllorna bara är för barn!)