Czentes Omega

Svensk science fiction har länge fört en lite undanskymd tillvaro, men kanske är det ändring på gång. Ett exempel är denna finfina rymdopera, signerad den mycket produktiva Anna Jakobsson Lund. Czentes Omega är första delen i en planerad serie, och därtill namnet på planeten där det hela utspelar sig. På planeten ligger Intergalaktiska akademin, en skola för elever med ”särskild problematik”, där kriminella tonåringar ska få en andra chans.

De fem huvudpersonerna i boken kommer från olika planeter, de är olika livsformer (en är t.ex. något slags jätteinsekt) och har hamnat på skolan av vitt skilda anledningar. Fyra av dem hör sen tidigare till samma studiegrupp, och i början av skolåret ska Leonide ansluta sig till dem. Hon är fast besluten att inte bli vän med någon, och konflikter uppstår snart. Men när gruppen sedan upptäcker ett hot mot skolan dras de ändå in i en gemensam kamp för att rädda både sig själva och andra. En så kallad systemperson (dvs en AI) i deras klass spelar också en allt viktigare roll ju längre tiden går.

Det är tydligt att detta bara är början på en större berättelse. Dramatiska saker händer, men mest av allt får man lära känna huvudpersonerna. Jakobsson Lund är en mästare på att skriva komplexa, intressanta karaktärer som inte liknar något annat, och världen hon bygger upp är en sådan man vill kliva in och bosätta sig i. Det är definitivt inte en bok som passar alla, men för den tonåring eller vuxen som vill nörda loss i ett redigt rymdäventyr är den svårslagen.