Digitant: Din nybörjarguide till den digitala världen

Har du lyckats hitta detta på vår webbplats eller facebooksida behöver du kanske inte detta tips. Är du ny på internet och vill veta mer om hur den digitala världen fungerar? Är du en äldre person som gärna vill hänga med på vad barnbarnen gör på nätet? Är du en ungdom som inte riktigt hängt med i utvecklingen och vill lära dig mer? Då är detta boktips perfekt för dig.

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen av Malin Perlheden, utgiven 2019.
Bokens syfte är att steg för steg förklara den digitala världen. Den beskriver vad du ska tänka på, allt från införskaffandet av den plattform, det vill säga dator, läsplatta eller telefon, till olika delar av internets värld. Handboken ger goda råd och anvisningar om hur du ska tänka när du skaffar dig en skärm av något slag, vilka webbläsare som är vanligast förekommande och vad appar är för något. Hur du skaffar dig en e-post och hur du använder den. Hur du ska göra och vad du ska tänka på när du säker information, handlar eller sköter dina bankärenden på nätet. Boken redogör också hur du gör detta på ett säkert sätt och vad du ska se upp med, vilka varningstecken du bör ta på allvar.
Digitant redogör för vad sociala medier är och hur du gör för att bli delaktig i ett världsomspännande nätverk som sociala medier är. Digitant redogör också för olika sätt att kommunicera och diskutera sina intressen med likasinnade på nätet genom sociala medier, bloggar eller forum.
Handboken är uppdelad i 10 kapitel, de flesta med övningar i slutet med vars hjälp du kan öva dig i att använda de olika digitala teknikerna. Avslutningsvis finns en ordlista som förklarar de tekniska begreppen och en guide till emojls, de små figurer man brukar använda istället för ord i den digitala världen.
Handboken är till stor hjälp för den som önskar bekanta sig med den digitala världen. Den förklarar inte allt, men ger dig som användare en säker grund för att kunna använda internet. Boken är till god nytta för såväl unga som äldre. Tro inte att ålder är ett hinder för att lära sig att använda internet, tro inte att din gammelfarfar/gammelfarmor inte kan lära sig hur internet fungerar på grund av sin ålder. Kanske blir han eller hon till och med din värste motspelare på Fortnite med tiden.
Och tänker du att ”Äsch jag är för gammal för sådant” eller rentav bemöts av en sådan attityd av någon, kom ihåg. Sveriges äldsta bloggare, Dagny Carlsson är 107 år gammal, och inledde sin bana på internet genom en datakurs då hon var 99. Det finns ingen åldersgräns för den digitala världen.
Välkommen!

Taggar:

Tipsat av: - den 15 oktober 2019