Drottningen vänder blad

Det här är en trevlig och mysig liten bok på bara 124 sidor som med mycket värme och humor beskriver en ovanlig kvinnas väg till att bli en läsare och hur mycket läsning kan berika livet.

En morgon när drottningen av England, Elizabeth II, rastar sina corgi-hunden på slottsgården upptäcker hon till sin förvåning att en bokbuss har parkerat invid köksregionerna av slottet. Hon stiger på bussen för att be om ursäkt för sina skällande hundar och när hon lämnar bussen har hon, av ren artighet, fått med sig en roman.
Och med detta förändras hennes värld. Det här var bara den första boken av många. Förändringen är på inget sätt radikal, hon utför sina plikter som vanligt men sakta men säker börjar små saker att ändras i det kungliga livet.

Hon börjar ge boktips under sina offentliga framträdanden, frågar ut sina undersåtar och personal vad de läser just nu och tvingar på premiärministerns böcker under deras träffar. Hon befordrar även en läsande kökspojke till personliga kammarherre för att ha någon att prata böcker med. Men det viktigaste är att hon sakta men säkert vidgar sina horisonter och börjar se på livet med nya ögon. Drottningens stab anser dock att hennes nyfunna passion för böcker har negativt inverkan på hennes officiella plikter. Så de försöker på olika underhållande sätt konspirera för att hennes majestäts läsning ska få ett slut.

Taggar:

Tipsat av: Mia den 25 maj 2021