Högt spel

Kaz Brekker är ledare för ett av många gäng i den myllrande staden Ketterdams skummaste kvarter. Ingen vet något om hans historia, men färgstarka rykten går om varför han envisas med att alltid bära handskar. Hur som helst är han ett kriminellt geni, och får ett erbjudande om att genomföra en näst intill omöjlig kupp: att frita vetenskapsmannen Bo Yul-Bayur från ett ointagligt fängelse i det fjärran Djerholm.

Till sin hjälp samlar han en osannolik skara: en charmerande (men spelberoende) prickskytt, en spion med förmåga att bokstavligen klättra på väggar, en rikemansson på rymmen, en trolldomskunnig grisha (ett slags häxa), samt en före detta soldat och grisha-jägare som följer med ytterst motvilligt. Tillsammans ger de sig iväg över havet, med tusen faror och en enorm belöning i sikte.

Kanske kommer du att slänga den här boken ifrån dig i frustration, för den kräver en uppmärksam läsare. Den utspelar sig i Leigh Bardugos så kallade ”Grishaverse”, Ketterdam är ett slags fantasyversion av 1800-talets Amsterdam, och till en början kryllar det av namn på människor och platser. Men håll ut, för när man väl kommer in i boken är det bara att säga hejdå till sin nattsömn tills den är utläst. Magin flödar, samspelet mellan karaktärerna är underbart, alla lurar alla hela tiden, och HERREGUD vilka cliffhangers! Det här är strålande och originell underhållning.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: - den 25 juni 2019