Juldagar

Det finns gott om julsagor och -berättelser för barn, men färre som är skrivna specifikt för vuxna läsare. Men med boken ”Juldagar” bidrar den brittiska författaren Jeanette Winterson till att råda bot på detta. Innanför de vackert blå och silvriga pärmarna gömmer sig tolv noveller och tolv recept för julens tolv dagar.

Det är en brokig blandning av berättelser: realistiska och magiska, spöklika och vardagsnära, ofta oväntat roliga. Jag fastnar särskilt för den lätt galghumoristiska ”Jul i New York”, och för ”Lejonet, enhörningen och jag”, där åsnan berättar sin version av julnattens händelser.

Novellerna varvas sedan med tolv recept på Wintersons jul- och nyårsfavoriter. Alldeles oavsett om man tänkt laga några av dem (jag vet inte hur många icke-britter som är sugna på mince pie med torkad frukt och njurtalg?) är det värt att läsa texterna som hör till. För som den goda historieberättare Winterson är vet hon att även mat bär på historier, och hur dessa ska berättas. Här får läsaren träffa Ruth Rendell (och hennes rödkålsrecept), den plågade mrs W som ständigt väntade på undergången (och lagade nyss nämnda mince pie), och inte minst komma ett steg närmare Jeanette Winterson själv. Hon bakar ostkex, dricker champagne till frukost på nyårsafton, eldar i spisen, minns, glömmer, och berättar kärleksfullt om människorna som hon delar julen med. ”Juldagar” är en ljuvlig liten samling presenter att ge sig själv när decembermörkret faller.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna den 19 december 2019