Kapten Haddocks ordbok

Roterande rostsvampar! Snabelamöba! Grobianer och jubelåsnor! Anfäkta och anamma!

Dessa kraftuttryck är bara ett urval ur de många många verbala anfall som yttrats av Kapten Haddock, Tintins eviga följeslagare och vapendragare från Tintin-serien. Vida känd för sitt vokabulär, som utan att vara grovt förlorar ingenting av sin slagstyrka, är ett ständigt intryck i serie-tidningarna och nu kan man ta del av dom igen!

Björn Wahlberg, som översatt samtliga Tintin album till svenska, förklarar här 240 av Haddocks förolämpningar, med allt från klassiska exempel som bomber och granater till ovanliga ord och nybildningar som kräkvinspimplare och zinksvarvare. Något som också slog mig av att läsa igenom boken, och som illustreras i Björn Wahlbergs förord, är finessen och påhittigheten som var en del i skapandet av alla dessa uttryck. Pålästhet är kanske inte det första som slår en när man ser Kaptenen, men utifrån ordörådet så besitter han många kunskaper! Han plockar förolämpningar från allt från anatomin och zoologin till fysiken och botaniken.

I korthet så är detta en snabbläst och rolig bok för alla de som läst Tintin och rekommenderas till alla de som vill utvidga ens förolämpningsförråd!

Taggar:

Tipsat av: Christian den 4 maj 2021