Matrix

Hösten med sitt rugg är den ultimata årstiden för att läsa sig bort, tycker jag allt. Med hjälp av Matrix hamnade jag lite otippat i ett nunnekloster på medeltiden. Matrix är latin för moder, livmoder och detta är, som The Guardian skriver, “en fantastisk välskriven hyllning till den kvinnliga lusten och kreativiteten, och med en makalös hjältinna”.

Det är år 1158 och sjuttonåriga Marie de France slängs ut från hovet eftersom hon är för ful för att giftas bort. Hon tvingas välja mellan att begravas levande eller bygga upp ett utfattigt nunnekloster som rids av svält och sjukdomar. Med list, mod och passion leder Marie snart sina nunnor till ett isolerat liv i lyx och lust, undan farorna av illasinnade män och köttsliga frestelser.

Ibland kan det vara lite svårt att hänga med i de andliga svängarna men jag tycker inte att det gör något. Språket är vackert och känslan av mystik och brutal medeltid ligger tät. Marie går från bestört ung kvinna till härdad abbedissa, det är en fascinerande resa