Mythos

Låt oss komma igång med höstens tisdagstips med Mythos skriven av Stephen Fry. En av mina favoritaspekter av de gamla grekiska myterna och gudarna har alltid varit att de har en essens som är i grunden mänsklig.

Vi har gudar och varelser med övernaturliga och fantastiska krafter med kontroll över all världens ting, men trots det så är de så väldigt emotionella. Det kivas gudarna emellan, man bråkar och blir avundsjuk, svartesjukedraman och kärleksbekymmer, vredesmål och hämnd, allt finns!

Och just den aspekten utav myterna är vad Stephen Fry skriver om. Med en folklig ton så återberättar han myterna som om dem vore en berättelse, ja, ibland rent utav en fars. Det är med glimten i ögat som vi får höra bland annat om hur Atena föddes ur Zeus huvud iklädd full stridsmundering, om hur den dödlige kungen Sisyfos lyckas lura döden inte bara en utan två gånger och om hur Pandora släpper ut all världens ondska genom att helt enkelt vara för nyfiken av sig.

Mythos bjuder in till spännande och underhållande läsning för den som vill lära sig mer om den gudomliga farsen som är den antika grekiska mytologin.

Tipsat av: Christian