Alla boktips från biblioteket

 1. Ringens gåta

  Av: Nemert, Elisabet Tipsat av: -

  I Nådens år 1220. Den ungas flickan Helena flyr chockad efter att ha sett sin mor såras under ett överfall. Hon förlorar minnet och hamnar i ett kloster, förklädd till en pojke. Ingen vet vem hon egentligen är, inte ens hon själv. En dag flera år senare kommer hon på kant med Södermanlands lagman efter att ha försökt protestera mot ett uppenbart orättvist domslut. Hennes och hennes nya vänners liv är i fara. Det enda som kan rädda henne är just det hon inte kan minnas. Kunskapen om vem hon egentligen är… Ringens gåta är en dramatisk berättelse om en tid där Sverige inte var ett enat rike, där lagen var den starkares rätt. En tid av orättvisor, maktbegär, grymhet och svek, men också om heder och lojalitet. Detta var blodshämndens tid. Detta är berättelsen om en fiktiv släkt i en brytningstid i svensk historia, då Sverige började utvecklas till en rättsstat. Men det är också en berättelse som skildrar hur Birger jarl kan ha påverkats till att utveckla det rättssystem han formade. Ringens gåta är den sjätte delen i romanserien ”Släkten”, en skönlitterär fiktiv släktkrönika som tar läsaren genom Sveriges historia från vikingatid till våra dagar, med kvinnliga huvudpersoner i händelsernas centrum. Hittills har tio författare skildrat hur kvinnors situation kunnat se ut i historisk tid

 2. The Paper Lovers

  Av: Woodward, Gerard Tipsat av: -

  Arnold Proctor, academic, atheist, and a minor poet has been happily married for two decades when he begins an affair with one of his wife’s friends. An intriguing book of lust, betrayal and religious faith, which takes an unexpected turn and questions our deepest values of right and wrong.

 3. Slutet

  Av: Strandberg, Mats Tipsat av: -

  Hur skulle det vara att veta att om en månad är vi alla borta? I boken Slutet ställs man inför många existentiella och etiska frågor som det skulle medföra. Mats Strandberg har skrivit en mycket spännande preapokalyptisk berättelse om två ungdomar som tvingas leva slutet av sina liv i en värld där alla vet att kometen Foxworth är på väg mot jorden och kommer att förinta allt. Det är nutid i Sverige och det är mycket trovärdigt skrivet. Det här är en bok som känns och finns kvar i tankarna långt efter att sista sidan är läst. 2018-års bästa ungdomsbok? Ja om du frågar mig! Läs den!

 4. Drottningsylt

  Av: Johansson, Josefin Tipsat av: -

  Har du också undrat vart alla drottningar i Sveriges historia tagit vägen? Fanns de ens? Jodå, de fanns! En hel drös till och med. Och alla dessa damer kan du nu läsa om i Josefin Johanssons nya bok "Drottningsylt". Här hittar du alla Sveriges drottningar från Sigrid Storråda till Silvia Sommerlath, i kronologisk ordning med skojiga illustrationer av Jonna Björnstjerna. Detta är en humoristiskt, lättfattlig och greppbar översikt över drottninglängden som passar för alla åldrar, även om den riktar sig främst till yngre historieintresserade läsare. Undertecknad boktipsare skrattade högt flera gånger under läsning, och hon närmar sig snart 30. Kom in på biblioteket och låna den snarast!

 5. Trilogin Häxknuten

  Av: Rundberg, Johan Tipsat av: -

  Är du kanske en mellanstadieelev som gillar rysare? Har du läst alla Ingelin Angerborns och Kristina Ohlssons böcker? Och nu vet du kanske inte riktigt vad du ska ta dig till? Här kommer lösningen på dina problem: trilogin Häxknuten av Johan Rundberg! I första delen, Vålnadens röst, lär huvudpersonen Sebbe känna Max och Manda på en filminspelning på ett gammalt badhotell. Ganska snart börjar märkliga saker hända: strömavbrott, sabotage och otäcka drömmar… Och hur kan de höra ljud från ett igenmurat rum? Fortsättning följer sedan i Kejsarens grav och Skuggornas ö, och alla mysterier knyts ihop av en märklig symbol: en häxknut som dyker upp igen och igen. Det här är riktigt spännande böcker, där verkligheten alltid är lite farligare och lite mer magisk än man vågar tro.