Alla boktips från biblioteket

 1. Sapiens – en kort historik över mänskligheten

  Av: Harari, Yuval Noah Tipsat av: -

  Det kan tyckas överflödigt att tipsa om en bok som sålts i tio miljoner exemplar de första fyra åren sedan den kom ut på engelska 2014, och är översatt till närmare 50 språk. Men, Sapiens – en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari, är det värt att tjata lite om.

 2. Ringaren i Notre Dame

  Av: Hugo, Victor Tipsat av: -

  Måndagen den 15:e april fattade katedralen Notre Dame i Paris eld efter ett elfel. Nu när denna världsberömda katedral uppmärksammas och sörjs världen över tar vi tillfället i akt att presentera ett tips på en bok vars handling utspelar sig i och omkring Notre Dame. Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo, från 1831. Handlingen utspelar sig i 1400-talets Paris. Den döve och vanskapte Quasimodo har uppfostrats av den mäktige ärkedjäknen Frollo i katedralen Notre Dame, och han arbetar som klockringare. De få gånger Quasimodo vågat sig ut i staden, mot Frollos förbud, har han blivit utsatt för hån och förakt, gjord till ett åtlöje på grund av sitt yttre. Quasimodo förälskar sig i den vackra Esmeralda, som blivit bortrövad av en grupp skurkaktiga romer då hon var liten. Även Frollo förälskar sig i henne och försöker komma åt henne på alla sätt han kan. Detta blir upptakten till en ödesdiger tragedi för de inblandade i och kring katedralen Notre Dame. I Ringaren i Notre Dame skildrar Victor Hugo orättvisorna i det medeltida rättssystemet, där godtycklighet, vinningslystnad och fördomar går före rättssäkerhet. Det skildrar också olycklig kärlek och begär samt hur dessa faktorer kan övergå i antingen en hatisk förföljelse eller ett självdestruktivt beteende. Romanen är ständigt aktuell i att det också skildrar fördomar och förlöjligande mot människor med ett avvikande och vanskapt yttre, något som var vanligt då, liksom i Hugos samtid och som vi märker av än i dag. Romanen har filmatiserats ett antal gånger och för en yngre generation är i synnerhet Disneys Ringaren i Notre Dame från 1996 välbekant. Men den som läser romanen med Disneys tolkning av romanens upplösning i minnet, kommer att upptäcka att Disneys tolkning är betydligt skonsammare än romanen.

 3. Nora eller brinn Oslo brinn

  Av: Frid, Johanna Tipsat av: -

  ”Nora eller brinn Oslo brinn” av Johanna Frid är en relationsroman som stannat länge i mina tankar. Det är en träffsäker beskrivning av vår samtid som dyker ner i ämnena svartsjuka och endometrios. Johanna som är berättarjaget i romanen kan inte sluta tänka på sin pojkväns exflickvän Nora. Genom att ständigt kolla hennes instagram och samla på sig all information som hon kan hitta om henne så har en fantasiversion av Nora tagit form. En Nora som har allt det Johanna saknar. Trots att denna irrationella besatthet tär på deras relation kan inte Johanna ta sig ur de här destruktiva tankarna. Samtidigt plågas hon av en tärande smärta från livmodern och den här boken ger insikt hur det kan vara att leva med sjukdomen endometrios. ”Nora eller brinn Oslo brinn” är Johanna Frids romandebut och för den har hon blivit mycket hyllad bland annat genom att hon tilldelades DN:s kulturpris 2019.

 4. Ditt lilla mörker i ljuset

  Av: Walden, Andrev Tipsat av: -

  Om du gräver bakåt i internets mörker kanske du hittar Andrev Waldens gamla småknäppa blogg Rymdslottet där han lät olika medlemmar av kungafamiljen i pratbubblor förklara sådant som universums storlek och Fermis paradox. Senare anlitades han som kolumnist av Aftonbladet, och det är därifrån texterna i denna bok är hämtade. (Sedan dess har han övergått till att skriva för DN.) Walden skriver enligt bokens baksidestext om barnen, rymden och undergången, vilket är en ganska bra sammanfattning. Det finns en drastisk briljans i allt han skriver, oavsett om han gör upp med myten om den lättkränkta samtiden, räknar ut nattens storlek (jo, på riktigt), eller beskriver hur han pga konflikträdsla råkar lova en granne att köpa en cykel han inte alls vill ha. Nästan varenda text är rasande bra. För det är något med Andrev Waldens språk. I DN beskrev han nyligen sitt föräldraskap som ”fifty shades of nej”, och med begreppet ”den kosmiska kallsupen” ringar han perfekt in den där känslan man ibland får om man tänker på rymden, och liksom verkligen -går in i- tanken. En kosmisk kallsup. Men han är inte alls bara ordvrängare, utan lyckas också vara angelägen och allmängiltig i sin blandning av absurda vardagsnojor och kosmiska tankar.

 5. Ringens gåta

  Av: Nemert, Elisabet Tipsat av: -

  I Nådens år 1220. Den ungas flickan Helena flyr chockad efter att ha sett sin mor såras under ett överfall. Hon förlorar minnet och hamnar i ett kloster, förklädd till en pojke. Ingen vet vem hon egentligen är, inte ens hon själv. En dag flera år senare kommer hon på kant med Södermanlands lagman efter att ha försökt protestera mot ett uppenbart orättvist domslut. Hennes och hennes nya vänners liv är i fara. Det enda som kan rädda henne är just det hon inte kan minnas. Kunskapen om vem hon egentligen är… Ringens gåta är en dramatisk berättelse om en tid där Sverige inte var ett enat rike, där lagen var den starkares rätt. En tid av orättvisor, maktbegär, grymhet och svek, men också om heder och lojalitet. Detta var blodshämndens tid. Detta är berättelsen om en fiktiv släkt i en brytningstid i svensk historia, då Sverige började utvecklas till en rättsstat. Men det är också en berättelse som skildrar hur Birger jarl kan ha påverkats till att utveckla det rättssystem han formade. Ringens gåta är den sjätte delen i romanserien ”Släkten”, en skönlitterär fiktiv släktkrönika som tar läsaren genom Sveriges historia från vikingatid till våra dagar, med kvinnliga huvudpersoner i händelsernas centrum. Hittills har tio författare skildrat hur kvinnors situation kunnat se ut i historisk tid

 6. The Paper Lovers

  Av: Woodward, Gerard Tipsat av: -

  Arnold Proctor, academic, atheist, and a minor poet has been happily married for two decades when he begins an affair with one of his wife’s friends. An intriguing book of lust, betrayal and religious faith, which takes an unexpected turn and questions our deepest values of right and wrong.

 7. Slutet

  Av: Strandberg, Mats Tipsat av: -

  Hur skulle det vara att veta att om en månad är vi alla borta? I boken Slutet ställs man inför många existentiella och etiska frågor som det skulle medföra. Mats Strandberg har skrivit en mycket spännande preapokalyptisk berättelse om två ungdomar som tvingas leva slutet av sina liv i en värld där alla vet att kometen Foxworth är på väg mot jorden och kommer att förinta allt. Det är nutid i Sverige och det är mycket trovärdigt skrivet. Det här är en bok som känns och finns kvar i tankarna långt efter att sista sidan är läst. 2018-års bästa ungdomsbok? Ja om du frågar mig! Läs den!

 8. Drottningsylt

  Av: Johansson, Josefin Tipsat av: -

  Har du också undrat vart alla drottningar i Sveriges historia tagit vägen? Fanns de ens? Jodå, de fanns! En hel drös till och med. Och alla dessa damer kan du nu läsa om i Josefin Johanssons nya bok "Drottningsylt". Här hittar du alla Sveriges drottningar från Sigrid Storråda till Silvia Sommerlath, i kronologisk ordning med skojiga illustrationer av Jonna Björnstjerna. Detta är en humoristiskt, lättfattlig och greppbar översikt över drottninglängden som passar för alla åldrar, även om den riktar sig främst till yngre historieintresserade läsare. Undertecknad boktipsare skrattade högt flera gånger under läsning, och hon närmar sig snart 30. Kom in på biblioteket och låna den snarast!

 9. Trilogin Häxknuten

  Av: Rundberg, Johan Tipsat av: -

  Är du kanske en mellanstadieelev som gillar rysare? Har du läst alla Ingelin Angerborns och Kristina Ohlssons böcker? Och nu vet du kanske inte riktigt vad du ska ta dig till? Här kommer lösningen på dina problem: trilogin Häxknuten av Johan Rundberg! I första delen, Vålnadens röst, lär huvudpersonen Sebbe känna Max och Manda på en filminspelning på ett gammalt badhotell. Ganska snart börjar märkliga saker hända: strömavbrott, sabotage och otäcka drömmar… Och hur kan de höra ljud från ett igenmurat rum? Fortsättning följer sedan i Kejsarens grav och Skuggornas ö, och alla mysterier knyts ihop av en märklig symbol: en häxknut som dyker upp igen och igen. Det här är riktigt spännande böcker, där verkligheten alltid är lite farligare och lite mer magisk än man vågar tro.