Alla boktips från biblioteket

 1. Jordbok: Tiden

  Av: Ruta, Matilda Tipsat av: Isabelle

  Jag vill tipsa om en fantastisk barnfaktabok, Jordbok: Tiden av Matilda Ruta. ”Har du tänkt på allt som gjort att du hamnat här? Alla liv innan dig som gjort att du kan leva. Just här, just nu”, så börjar boken och vi ger oss ut på en tidsresa med start för ungefär 4600 miljoner år sedan fram till idag. Det är en hisnande färd som går i rasande tempo för varje uppslag i boken är nämligen 200 miljoner år!

 2. Goda omen

  Av: Pratchett, Terry Tipsat av: Iris

  En demon och en ängel lever bland människorna, den ena sprider okynne och problem medan den andre sprider gott. De trivs med sina liv så när det är dags för antikrist att födas och jorden att gå under bestämmer de sig för att slå sig samman i ett försök att förhindra det hela. Problemet är dock att de lyckas tappa bort barnet som ska avgöra allt...

 3. Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel

  Av: Bythell, Shaun Tipsat av: Christian

  Idag så har vi något lite mer lättsmält, med "Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel" av Shaun Bythell. Shaun, som äger ett antikvariat i Skottland, har i boken tagit på sig uppgiften att försöka katalogisera de besökare som han får till sin bokhandel, och då i samma stil som Carl von Linné.

 4. Vi var vargar

  Av: Nannestad, Katrina Tipsat av: Maria M

  Första gången jag läste baksidestexten ställde jag genast tillbaka boken på hyllan. Det stod: "Det är i slutet av andra världskriget och när den ryska armén marscherar in i Tyskland tvingas familjen Wolf att fly från sin by. På vägen kommer Liesl, Otto och deras lillasyster Mia ifrån de vuxna och plötsligt är de ensamma mitt i kriget. Liesl har lovat sin mamma att ta hand om sina syskon. Men för att överleva måste man ibland göra saker som man inte vill. Farliga saker. Vilda saker. För att överleva måste man ibland bli en varg."

 5. Aldrig backa

  Av: Friedner, Cina Tipsat av: Anna

  Det kokar i klass 5A. Det är många fler killar än tjejer i klassen, och tjejerna blir alltmer frustrerade över hur mycket plats killarna tar. Lektionerna är stökiga, det bråkas på rasterna och lärarna står ganska handfallna. Allt kulminerar en dag när den vanligtvis låsta dörren mellan omklädningsrummen plötsligt inte är låst, och tjejerna bestämmer sig för att det är droppen.

 6. Nattkorpen

  Av: Rundberg, Johan Tipsat av: Anna

  Stockholm, 1800-tal. Det är den värsta vintern i mannaminne, vägarna in till staden har snöat igen, och det börjar bli brist på både mat och bränsle. På Allmänna barnhuset gör man vad man kan för att överleva till våren, alternativet törs man inte tänka på. Bland barnhusungarna finns tolvåriga Mika, som bott på barnhemmet i hela sitt liv. En sen kväll öppnar hon dörren åt en ung man som lämnar ett alldeles nyfött barn till barnhuset, och bara säger att ”den svarta ängeln vet att det var jag som tog henne” innan han försvinner bort i natten.

 7. Nordiska Gudasagor

  Av: Harrison Lindbergh, Katarina Tipsat av: Christian

  Mytologi har alltid varit ett djupt fascinerande ämne för mig. Dessa gamla sagor som en gång varit vår verklighets byggstenar och sanning, som skulle förklara hur världen låg till, vart den var kommen från och vart den skulle ta sig. Och även efteråt när de återgått till att bli historier så kan man spåra dess arv i vår egen vardag. Detta är såklart sant för nästan alla mytologier, och för den gamla asatron så behöver vi inte titta längre än på våra veckodagar för att se spåren.

 8. Befrielsen

  Av: Kealey, Imogen Tipsat av: Mia

  Boken är en historisk roman baserad på den verkliga Nancy Wakes liv och gärning under andra världskriget. En mycket spännande och fartfylld berättelse. Perfekt att läsa på stranden eller i hängmattan.

 9. Oskuld och arsenik

  Av: Sayers, Dorothy L Tipsat av: Anna

  Kom, så går vi ner i biblioteksmagasinet! Vi hämtar upp en bok från 1934. Det är så lätt att bli lite besatt av nya böcker, men nu är det dags för något rejält gammalt, men icke desto mindre läsvärt. En sommarslö dag passar det nämligen alldeles utmärkt att slå sig ned i sällskap med Dorothy Sayers och hennes gentlemannadetektiv lord Peter Wimsey.

 10. Senare

  Av: King, Stephen Tipsat av: David

  Ingen kan ha undgått King, men jag har alltid tyckt att han har gjorts en björntjänst av att hamna i skräckfacket. Visst skriver han skräck, och har i viss mån alltid gjort, men han skriver också mycket mer än så. Med romaner och noveller som bidragit till storfilmer som Den gröna milen, Stand by me och Nyckeln till frihet har King gång på gång bevisat att han skriver skräck, men också mer än skräck.

 11. Kråkorna

  Av: Fager, Anders Tipsat av: Christian

  Även om sommartiderna startat så slutar vi inte upp med våra tisdagstips! Idag så tänker jag tipsa om den grafiska romanen Kråkorna skriven av Anders Fager och illustrerad av Peter Bergting.

 12. Offret till Dond

  Av: Dowd, Siobhan Tipsat av: David

  På stenen står Darras öde beskrivet: som trettonde barnet i familjen ska hon på sin trettonde födelsedag offras åt den mörka guden Dond, för annars kommer han att förgöra byn. Nu har hon bara en dag kvar i livet.

 13. Vita lögner, röda hjärtan

  Av: Dåsnes, Nora Tipsat av: Anna

  Jag grät nästan lite när jag läste de sista sidorna i den här boken, skriven och illustrerad av norska Nora Dåsnes. I original heter boken ”Ti kniver i hjertet”, en mycket bättre titel än den svenska. Den hugger en verkligen i hjärtat, men inte illvilligt, utan bara så som stora, stora känslor kan hugga till.

 14. Människohamn

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Christian

  Idag när sommarsolen gassar och semestermånaderna börjar skymta, så tänkte jag tipsa om något som kanske kyler ner en, eller ja, i alla fall får en att rysa.

 15. Drottningen vänder blad

  Av: Bennett, Alan Tipsat av: Mia

  Det här är en trevlig och mysig liten bok på bara 124 sidor som med mycket värme och humor beskriver en ovanlig kvinnas väg till att bli en läsare och hur mycket läsning kan berika livet.

 16. Röd Zon

  Av: Nordin, Magnus Tipsat av: David

  Röd Zon är första delen i en trilogi och följs av Grön Zon och Vit Zon. Det är en postapokalyptisk bok där det vi får se av världen har förstörts av kärnvapenkrig och sjukdomar. Det är egentligen ingenting nytt som berättas, utan det är samma gamla postapokalyps som man har sett och läst om så många gånger innan, med den stora skillnaden att det utspelar sig i ett framtida Stockholm, i en svensk kontext.

 17. Papegojkaoset

  Av: Ceder, Camilla Tipsat av: Anna

  Fardus och Malte är bästa kompisar, men Fardus har svårt att begripa Maltes stora djurintresse. Irriterande är det också när han tjatar om att hon ska följa med på ridläger i Tölle. Hon låtsas inte höra frågan, för hon tycker faktiskt att djur är ointressanta. Fardus tålamod prövas också när hon en dag följer med Malte hem och upptäcker att allt är kaos i lägenheten. Krukväxter ligger omkullvälta på golvet, någon har tagit en tugga av varje frukt i fruktskålen, och det luktar ganska misstänkt.

 18. Kapten Haddocks ordbok

  Av: Wahlberg, Björn Tipsat av: Christian

  Roterande rostsvampar! Snabelamöba! Grobianer och jubelåsnor! Anfäkta och anamma!

 19. Fågelsång

  Av: Pedersen, Jan Tipsat av: Mia

  Så här på vårkanten är det fantastiskt härligt att kunna röra sig utomhus och höra alla vackra fågelläten. Om du som jag önskar att du kände igen några fler av de fåglar som sjunger i skogen kommer här ett tips på en mycket vacker och praktisk bok om 150 av våra vanliga fåglar och deras läten.

 20. Brunnens fånge

  Av: Dahlgren, Linnea Tipsat av: David

  Det kryllar av bokslukarskräckisar och rysare, men som tur är kryllar det också av tweens och teens som vill sluka dem. Och då och då kommer det böcker som verkligen sticker ut från de andra i utgivningen. Brunnens fånge gör precis det, men innan någon sätter den i händerna på en nioåring bara för att det råkar vara en 9-12-bok ska en varning utfärdas. Den här boken är läskig, och äcklig. Det är bloddrypande och demoniskt, och självklart jättespännande. Men här utlovas alltså riktig skräck, och det är ingenting för den som gillar långsamma mysterier, suddiga spöken och mysrysare.

 21. Mörkermanifestet

  Av: Eklöf, Johan Tipsat av: Anna

  För 40 år sedan fanns det fladdermuskolonier i två tredjedelar av alla kyrktorn i Västergötland. När biologen Johan Eklöf och hans kollegor undersökte samma kyrktorn för några år sedan fann de fladdermöss i bara en tredjedel av tornen. Många faktorer påverkar de vilda djurens liv, men i det här fallet kunde man peka på en extra tydlig förändring: ljuset.

 22. Vänster hand och motsols

  Av: Klintberg, Bengt af Tipsat av: Christian

  Vad ska du göra om du blivit gastkramad? Hur släcker man bäst åskelden och hur gör man för att bli osynlig? Detta och mycket annat får man svar på hur man gjorde förr i Bengt af Klintbergs bok Vänster hand och motsols. Här beskrivs 100 magiska riter och vidskepelser, en del bevarade från förkristen tid, tillsammans med förklaringar till varifrån de kommit.

 23. Barnet som inte kunde blunda

  Av: Höglund, Anna Tipsat av: Eva

  Den 6 december mottog illustratören och författaren Anna Höglund Gagnefs kommuns Ottilia Adelborgpris. Hennes senaste bok ”Barnet som inte kunde blunda” är en poetisk bilderbok som är laddad med symbolik.

 24. Nalle Bruno reser till månen

  Av: Ingves, Gunilla Tipsat av: Eva

  Nalle Bruno och hans vänner hunden Majsan och katten Tom lever det optimala livet. De är intresserade av rymden och vill åka till månen. Sagt och gjort! De packar lätt, gör matsäck och drar iväg till skogen. De har hört talas om en blå rymdraket som ska finnas där någonstans, och de ska strax hitta den, högt uppe i en gammal lönn!

 25. Middagstimmen

  Av: Hansen, Dörte Tipsat av: Anna

  I slutet av sextiotalet föder den tonåriga Marret Feddersen en son, fader okänd. Han döps till Ingwer, och tas om hand av sina morföräldrar, krögarparet Sönke och Ella. Marret lever i sin egen lilla värld; hon samlar stenar och pinnar, sjunger gamla schlagers och sitter på lagårdstaket och röker. Så småningom börjar hon dra runt i deras nordtyska hemby och upplysa alla om att undergången är nära, vilket förlänar henne det plattyska smeknamnet Marret Ünnergang.

 26. De kommer drunkna i sina mödrars tårar

  Av: Anyuru, Johannes Tipsat av: David

  Dags för (försenat) tisdagstips! En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

 27. Stiftelsetrilogin

  Av: Asimov, Isaac Tipsat av: Christian

  Dags för tisdagstips! Om man ska nämna någon av science-fiction genres mest kända författare, då ska man nämna Isaac Asimov. Denna pionjär inom genren gjorde mycket för att lägga grundstenarna och utveckla sci-fi, inte minst med den välkända Robot-serien. Och ska man nämna Isaac Asimov, då ska man nämna Stiftelsetrilogin. Ursprungligen en serie utav 8 noveller som publicerades mellan 1942-1950 (Alltså för över 70 år sedan!) kom sedan att sammanfattas i en serie utav tre böcker; Stiftelsen, Stiftelsen och Imperiet och Den Segrande Stiftelsen. Hela denna serien är nu här, sammanfattad i Stiftelsetrilogin!

 28. Planetarium

  Av: Wormell, Chris Tipsat av: Eva

  Med ett nyfunnet intresse för rymden söker jag mig till barn- och ungdomsfakta med förhoppningen att där hitta en lagom svår bok. Kanske kan jag till och med få min tolvåring därhemma att bli intresserad. Jag vill ha en naturvetenskaplig bok men med en filosofisk underton där jag känner att författaren fortfarande har en fascination för sitt ämne och i någon mån använder vetenskapen för att förstå sin livssituation här på jorden på ett lite mer existentiellt sätt. Kanske har jag hittat en!

 29. Malamander

  Av: Taylor, Thomas Tipsat av: David

  Dags för tisdagstips! Det är vinter i den sömniga kuststaden Eerie-on-Sea, där allt står stilla mellan turistsäsongerna. På hotellet arbetar den tolvårige Herbert, som ansvarig för hotellets hittegods. Det är ett udda jobb som inte betalar någon lön, men den som är hittegodsansvarig får behålla allt upphittat som är äldre än hundra år och som ingen har krävt att få tillbaka.

 30. Uppvaknandet

  Av: Linde, Camilla Tipsat av: Anna

  Dags för tisdagstips! Ett rymdskepp glider fram genom universum, på väg mot Nova Terra, den nya jorden. Färden har pågått i 200 år och beräknas ta 233 år till. Ombord på skeppet finns kapslar med nedsövda människor som en dag ska befolka den nya planeten. Men där finns också vakna människor, de som städar och servar skeppet under färden. De föds och dör ombord, och deras liv styrs av hårda regler.

 31. Mythos

  Av: Fry, Stephen Tipsat av: Christian

  Låt oss komma igång med höstens tisdagstips med Mythos skriven av Stephen Fry. En av mina favoritaspekter av de gamla grekiska myterna och gudarna har alltid varit att de har en essens som är i grunden mänsklig.

 32. Odla från kärnor

  Av: Farrell, Holly Tipsat av: Mia

  Nu är våren äntligen här och för dig som vill komma igång med odlingen kommer här ett boktips. I boken odla från kärnor av Holly Farrell berättas om hur du enkelt kan ta kärnor från bland annat passionsfrukt, tomat eller physalis och få plantor från frukt och grönsaker du kan köpa i din lokala matbutik.

 33. Alaska

  Av: Woltz, Anna Tipsat av: Anna

  Två trettonåringar möts första dagen i nya skolan, men det blir ett eländigt möte. Parker råkar göra bort sig på första lektionen, och Sven kan inte låta bli att börja reta henne. En inte helt ovanlig historia, så långt. Men Parker har också haft sitt livs värsta sommar, då fotobutiken som hennes familj äger blivit rånad. Rånarna går fria än, och Parker är rädd – rädd för rånare, vapen, livet, allt. Sven å sin sida har svår epilepsi, och får anfall flera gånger i veckan. Han vill inte att sjukdomen ska vara hela historien om honom, men ändå känner han sig mest som en Marsmänniska på jorden.

 34. Hedvig!

  Av: Nilsson, Frida Tipsat av: Isabelle

  Jag vill tipsa om Frida Nilssons böcker om Hedvig. Det är fyra fantastiska böcker som passar bra som högläsning för barn runt 6-9 år. De har några år på nacken men är verkligen värda att lyftas fram.

 35. Tittin! Tittut!

  Av: Töringe, Sanna Tipsat av: Isabelle

  Tittin tittut! av Sanna Töringe och Sara Gimbergsson är en bok jag vill rekommendera till alla små bebisar och mindre barn. Det är en fantastisk liten bok med fyra mycket bra ingredienser: bondgårdsdjur, tittutleken, spänning och räknesaga.

 36. Kvinnliga krigare

  Av: Högberg, Stefan Tipsat av: Christian

  Här kommer ett boktips för er historieintresserade! Medeltidens historieskrivning är ofta dominerad utav manliga karaktärer; kungar och härförare, riddare och upprorsmän. Men detta är inte hela bilden, och många kvinnor delade också dessa utrymmen som krigare, drottningar och härförare, m.m.

 37. Vem dödade min far

  Av: Louis, Édouard Tipsat av: Linnea

  Författaren Édouard Louis återvänder till sina hemtrakter för att återse sin far efter en längre tid och det som återstår av fadern är blott ett sorgligt skal. Det är en man som är knappt 50 år fyllda men med en kropp (och en själ) som är totalt nedbruten av en arbetsplatsskada. Han kan inte andas utan hjälp av en maskin, kan inte äta utan hjälp av matsmältningstabletter, kan inte arbeta längre, men tvingas göra det ändå för att kunna försörja sig. De styrande politikerna i Frankrike fattar en rad beslut att dra in på ekonomiskt stöd, mediciner, och annan hjälp för personer som precis som Édouards far inte längre har en arbetsduglig kropp. Denna lilla bok (den är endast 90 sidor lång), är sin storlek till trots en tung anklagelse mot den franska staten och den styrande makten. Men den är också en berättelse om en far och en sons komplicerade relation i ett nordfranskt industrisamhälle, där machoideal råder och den som inte följer normen kan förvänta sig våldsamma konsekvenser.

 38. Den femte årstiden

  Av: Jemisin, N. K Tipsat av: Anna

  Hugo-priset är ett av världens mest prestigefulla priser för science fiction-litteratur. N K Jemisin har vunnit priset inte bara en, utan tre gånger, för de tre delarna i serien Den söndrade jorden. Nu utkommer trilogin på svenska, och jag vill bara säga grattis till alla er som har denna makalösa läsupplevelse framför er.

 39. Juldagar

  Av: Winterson, Jeanette Tipsat av: Anna

  Det finns gott om julsagor och -berättelser för barn, men färre som är skrivna specifikt för vuxna läsare. Men med boken ”Juldagar” bidrar den brittiska författaren Jeanette Winterson till att råda bot på detta. Innanför de vackert blå och silvriga pärmarna gömmer sig tolv noveller och tolv recept för julens tolv dagar.

 40. När Finland var Sverige

  Av: Lindqvist, Herman Tipsat av: Tobias

  Visste du att Finland fram till 1809 var en integrerad del av Sverige? Att det har varit svenskt ungefär dubbelt så länge som exempelvis Skåne? Inte? Du är inte ensam! Enligt Herman Lindqvist är det åtskilliga svenskar som idag inte känner till Finlands och Sveriges gemensamma historia! Denna bok skildrar på ett underhållande sätt Finlands svenska historia. Den tar avstamp från förhistorisk tid och beskriver i korthet de olika folkstammar och språk som fanns i Finland före den svenska erövringen omkring 1150-1250. Boken visar att Finland överhuvudtaget inte fanns som land före den svenska tiden. Det land som skulle bli Finland formades under den svenska tiden, under en period när även Sverige formades till ett enat kungarike.

 41. 100 svenska dialekter

  Av: Lindström, Fredrik Tipsat av: Linnea

  Herr Lindström har gjort det igen! En bok om svenska dialekter, ett alltid lika spännande område att fördjupa sig i! Med denna bok kan man inte bara läsa om dialekter, man kan även lyssna på dem (!!) eftersom boken är utrustad med en liten uppspelningsanordning. Detta ger ytterligare en dimension till upplevelsen av de olika dialekter som finns i boken. Men förutom denna high-tech-lösning så är boken också proppfull med intressant fördjupning kring de geografiska områdena, ordlistor, kända röster från området med mera. En läs- och hörvärd bok! Låna gärna!

 42. Svarta klippans hemlighet

  Av: Todd-Stanton, Joe Tipsat av: Isabelle

  Svarta klippans hemlighet av Joe Todd-Stanton är en fantastisk bilderbok som jag hoppas att många barn får uppleva! Den är både spännande och tankeväckande.

 43. Viggo och rädslolistan

  Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Anna

  Viggo är sju år gammal och bor med sin pappa och lillebror. Han är bra på siffror men tycker att bokstäver är besvärliga, så meddelandena han skickar till sin mamma i Danmark består bara av emojis. Det går bra, mamma fattar alltid. Men en sak berättar han inte om för vare sig mamma eller pappa: rädslolistan. För Viggo är rädd för en massa saker: mörker, monster, brinnande hus, eldgafflar, sjukdomar… Allt det här ritar han på sin rädslolista.

 44. Digitant: Din nybörjarguide till den digitala världen

  Av: Perlheden, Malin Tipsat av: -

  Har du lyckats hitta detta på vår webbplats eller facebooksida behöver du kanske inte detta tips. Är du ny på internet och vill veta mer om hur den digitala världen fungerar? Är du en äldre person som gärna vill hänga med på vad barnbarnen gör på nätet? Är du en ungdom som inte riktigt hängt med i utvecklingen och vill lära dig mer? Då är detta boktips perfekt för dig.

 45. Vill inte, vill

  Av: Nilsson, Per Tipsat av: -

  Övergrepp, mobbning och svek är innehållet i denna vassa, skarpsynta och välskrivna ungdomsroman av Per Nilsson. Per som varit författare i 30 år och besökt 4000 klasser ger här en röst åt Nora som han träffade efter ett klassbesök. Nora frågade om han kunde skriva en bok om henne för hon hade en berättelse som behövde berättas. Noras berättelse är en hemsk och våldsam plan för att hämnas för att hennes kompis blivit våldtagen. Nadin, Amina, Adam, Christian och Liv är människor som finns runt Nora och som fått varsitt kapitel i boken. Som läsare får man en inblick i deras liv med alla tankar och känslor och som ger olika perspektiv på samma händelser. Även om det här är en bok som är mörk så finns det mycket kärlek, vänskap och värme. Jag kan rekommendera den till alla som vill läsa en ungdomsbok som biter tag och berör.

 46. Elva dagar i Berlin

  Av: Nesser, Håkan Tipsat av: Eva

  Arne Murberg får på sin fars dödsbädd reda på att hans mor inte alls dog när han var liten, utan rymde med en trubadur och lämnade man och barn innan Arne hann fylla två. Faderns sista önskan är att sonen ska leta rätt på sin mor som av allt att döma bor i Berlin. Arne som slog huvudet i en dykolycka när han var liten, skadades svårt och har fått kämpa mer än andra för att hantera vardagen, och resan till Berlin tycks vara mer än han klarar av.

 47. Einsteins nya fru

  Av: Strömquist, Liv Tipsat av: -

  Låt oss testa att läsa en seriebok! Liv Strömquists finurliga illustrationer och folkbildande ton gör denna bok till en lättläst och lärorik skrattfest samtidigt som vi får lära oss en hel del kvinnohistoria. Här finns serier som ”Historiens mest provocerande pojkvänner”, en väl underbyggd tio-i-topp-lista över historiens sämsta pojkvänner någonsin, den eventuellt provocerande serien ”Barn är konservativ höger” med sex välgrundade argument för varför barn och konservativ höger tycker nästan samma saker, och för den historieintresserade finns en lång seriestripp om den Babylonska skökan! Förutom allt detta får vi också äntligen svar på frågan varför Einsteins fru slutade hålla på med fysik!

 48. Amerikaner

  Av: Kleen, Björn af Tipsat av: Anna

  En del böcker lämnar en med den härliga känslan av att förstå världen lite bättre. Björn af Kleens senaste bok Amerikaner är just en sådan bok. Den består av ett tjugotal intervjuer och några reportage som tidigare publicerats i Dagens Nyheter under de två år som af Kleen varit tidningens Washingtonkorrespondent. Han reser runt i det allt mer splittrade USA och samtalar med politiker, väljare, visselblåsare, författare och journalister, och tecknar på så vis en bild av det politiska landskapet efter valet 2016. Några som intervjuas är välkända namn (Madeleine Albright, Paul Auster, visselblåsaren Chelsea Manning), medan andra är mindre välbekanta för svenska läsare, men icke desto mindre intressanta (så som New York Times-journalisten Maggie Haberman).

 49. Five boys

  Av: Jackson, Mick Tipsat av: -

  When the choice of English-language novels at your local library is limited you often have to take what you can get. So when I recently came across a little gem that had been sitting on the shelves since 2003, I wondered how I could possibly have overlooked it. The book in question is a novel set wartime Britain called Five Boys, written by Mick Jackson and published in 2001. The cover picture of a small group of boys seated on a grassy bank with their backs to the camera made me curious about what they are saying to one another.

 50. Gråns - En by som varit

  Av: Adelborg, Ottilia Tipsat av: -

  Vid Österdalälvens västra sida, strax norr om Överbacka här i Gagnefs kommun låg i fornstora dagar en by vid namn Grånäs. Byn omtalas i skrift så tidigt som 1381 under namnet Gradhones, och är i folkmun känd som Gråns. Härifrån kom Kerstin Persdotter, den kvinna som år 1786 dömdes till döden för giftmord på sin svärfar och blev den sista kvinnan i Gagnefs socken att avrättas. Under 1800-talet avfolkades Grånäs, den by som en gång varit Gagnefs största. Idag återstår ingenting av Grånäs i alla fall inget synligt ovan jord