Alla boktips från biblioteket

  1. Mycket att göra hela tiden

    Av: Lindström, Eva Tipsat av: Eva

    Vakna - Väcka - Springa... Tre ord på sex sidor, och så fortsätter det. Eva Lindström är minimalist och får på ett förunderligt sätt mycket sagt med få ord. Och roligt är det. Hon har såklart bildskapandet till sitt förfogande, genom de underfundiga och humoristiska illustrationerna som förstärker orden och bildar en fond för läsarens egna deltagande i berättelsen. Det är något vilsamt och inbjudande med den här sparsamheten av ord och uttryck - jag som läsare ges plats!

  2. Totalskada

    Av: Zweigbergk, Helena von Tipsat av: Liselotte

    Ett äktenskap som pågått många år utan att ges någon större uppmärksamhet eller omvårdnad. Vuxna barn som ser till sina egna behov, men inte sina medmänniskors. En umgängeskrets där ytan är allt. Så plötsliga förändringar i de yttre förutsättningarna för de två huvudkaraktärernas liv. Låter det tungt? Det är det!

  3. Iskall sol

    Av: Lilja Sigurðardóttir Tipsat av: Maria M

    När längtan efter spänning och resa till främmande land pockar på kan du låna den här isländska deckaren. Det är första delen i Áróra-serien av författaren till Reykjavik Noir, en trilogi som sann vän av isländska deckare troligen känner till.

  4. De överblivnas armé

    Av: Tegby, Gustav Tipsat av: Anna

    Smaka på de här inledningsmeningarna: ”Det finns personer som går runt hela livet utan att förstå varför de känner sig annorlunda, men inte Dorian. Han fick veta varför när han var tretton år gammal och precis hade råkat sabotera sin systers begravning." Redan här är man fast.

  5. Jag kan ha fel

    Av: Lindeblad, Björn Natthiko Tipsat av: Liselotte

    Handelshögskolan avklarad. Nytt toppjobb i Spanien på internationellt bolag. Lysande yrkesmässig framtid. Men en dag tar det stopp. Efter att ha återvänt till Sverige, landar Björn Lindeblad till slut i vardagen i ett buddhistkloster i Thailand. Nu börjar en lång inre resa på vägen mot självkännedom och inre lugn.

  6. Matrix

    Av: Groff, Lauren Tipsat av: Maria M

    Hösten med sitt rugg är den ultimata årstiden för att läsa sig bort, tycker jag allt. Med hjälp av Matrix hamnade jag lite otippat i ett nunnekloster på medeltiden. Matrix är latin för moder, livmoder och detta är, som The Guardian skriver, “en fantastisk välskriven hyllning till den kvinnliga lusten och kreativiteten, och med en makalös hjältinna”.

  7. De förlorade minnenas ö

    Av: Ogawa, Yōko Tipsat av: Anna

    På en namnlös ö bor vår namnlösa berättare. Hon är författare i en tid då nästan ingen läser romaner. Hennes föräldrar är borta och hon umgås mest med en vän till familjen, en gammal farbror som bor på en färja. Färjan ligger förtöjd och rostig i hamnen, för minnet av färjor är utplånade och ingen vet längre vad de en gång användes till. Så är tillvaron på ön: saker utplånas, en efter en. En dag vaknar huvudpersonen och finner att rosorna utplånats. Alla grannar är ute och klipper ner sina rosenbuskar och bränner upp kvistarna, och snart har man glömt att rosor ens funnits. Fåglar utplånas. Kalendrar och almanackor. Speldosor. Brev. Vad som helst kan plötsligt vara borta

  8. Bästa Friends Forever

    Tipsat av: Isabelle

    Här kommer ett boktips till alla 6-7 åringar som behöver en snäll och omtänksam bok. Noa och Manne är bästa friends forever och går i förskoleklass. Skolan är rolig och de älskar att leka tillsammans. En dag börjar Annie i deras klass och hon är surpuppan nummer ett. Läraren bestämmer att Annie ska sitta bredvid Manne och Noa får byta plats.

  9. Slutet blir vår början

    Av: Whitaker, Chris Tipsat av: Maria M

    Den här spänningsromanen fick mig dels att gissa fel på mördaren, dels att gråta. En bladvändare som stämningsfullt förflyttar läsaren till Kalifornien och Montana och som överraskar in i det sista. Även om boken eftersom det är en spänningsroman har en (sliten men på ett annorlunda sätt) polischef, Walk, som en av huvudpersonerna, är det Duchess Day Radley, tretton år gammal och självutnämnd laglös, som gör störst intryck.

  10. Räventyr

    Av: Persson, Malte Tipsat av: Anna

    Vi kan börja med titeln – Räventyr! – hur kan ingen ha kommit på den tidigare? Malte Persson kom till slut på den, lyckligtvis! För nu får vi följa med på ett riktigt räventyr, genom djupa skogar och över öppna fält, vi får träffa fjällräven och haren, gömma oss för jägarna, akta oss för bilarna, och slutligen somna med nosen instucken i en fluffig svans. Nästan ingen rimmar som Malte Persson, texten rinner fram över sidorna, det är lekfullt och stiligt och underbart att läsa högt.

  11. Jordbok: Tiden

    Av: Ruta, Matilda Tipsat av: Isabelle

    Jag vill tipsa om en fantastisk barnfaktabok, Jordbok: Tiden av Matilda Ruta. ”Har du tänkt på allt som gjort att du hamnat här? Alla liv innan dig som gjort att du kan leva. Just här, just nu”, så börjar boken och vi ger oss ut på en tidsresa med start för ungefär 4600 miljoner år sedan fram till idag. Det är en hisnande färd som går i rasande tempo för varje uppslag i boken är nämligen 200 miljoner år!

  12. Goda omen

    Av: Pratchett, Terry Tipsat av: Iris

    En demon och en ängel lever bland människorna, den ena sprider okynne och problem medan den andre sprider gott. De trivs med sina liv så när det är dags för antikrist att födas och jorden att gå under bestämmer de sig för att slå sig samman i ett försök att förhindra det hela. Problemet är dock att de lyckas tappa bort barnet som ska avgöra allt...

  13. Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel

    Av: Bythell, Shaun Tipsat av: Christian

    Idag så har vi något lite mer lättsmält, med "Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel" av Shaun Bythell. Shaun, som äger ett antikvariat i Skottland, har i boken tagit på sig uppgiften att försöka katalogisera de besökare som han får till sin bokhandel, och då i samma stil som Carl von Linné.

  14. Vi var vargar

    Av: Nannestad, Katrina Tipsat av: Maria M

    Första gången jag läste baksidestexten ställde jag genast tillbaka boken på hyllan. Det stod: "Det är i slutet av andra världskriget och när den ryska armén marscherar in i Tyskland tvingas familjen Wolf att fly från sin by. På vägen kommer Liesl, Otto och deras lillasyster Mia ifrån de vuxna och plötsligt är de ensamma mitt i kriget. Liesl har lovat sin mamma att ta hand om sina syskon. Men för att överleva måste man ibland göra saker som man inte vill. Farliga saker. Vilda saker. För att överleva måste man ibland bli en varg."

  15. Aldrig backa

    Av: Friedner, Cina Tipsat av: Anna

    Det kokar i klass 5A. Det är många fler killar än tjejer i klassen, och tjejerna blir alltmer frustrerade över hur mycket plats killarna tar. Lektionerna är stökiga, det bråkas på rasterna och lärarna står ganska handfallna. Allt kulminerar en dag när den vanligtvis låsta dörren mellan omklädningsrummen plötsligt inte är låst, och tjejerna bestämmer sig för att det är droppen.

  16. Nattkorpen

    Av: Rundberg, Johan Tipsat av: Anna

    Stockholm, 1800-tal. Det är den värsta vintern i mannaminne, vägarna in till staden har snöat igen, och det börjar bli brist på både mat och bränsle. På Allmänna barnhuset gör man vad man kan för att överleva till våren, alternativet törs man inte tänka på. Bland barnhusungarna finns tolvåriga Mika, som bott på barnhemmet i hela sitt liv. En sen kväll öppnar hon dörren åt en ung man som lämnar ett alldeles nyfött barn till barnhuset, och bara säger att ”den svarta ängeln vet att det var jag som tog henne” innan han försvinner bort i natten.

  17. Nordiska Gudasagor

    Av: Harrison Lindbergh, Katarina Tipsat av: Christian

    Mytologi har alltid varit ett djupt fascinerande ämne för mig. Dessa gamla sagor som en gång varit vår verklighets byggstenar och sanning, som skulle förklara hur världen låg till, vart den var kommen från och vart den skulle ta sig. Och även efteråt när de återgått till att bli historier så kan man spåra dess arv i vår egen vardag. Detta är såklart sant för nästan alla mytologier, och för den gamla asatron så behöver vi inte titta längre än på våra veckodagar för att se spåren.

  18. Befrielsen

    Av: Kealey, Imogen Tipsat av: Mia

    Boken är en historisk roman baserad på den verkliga Nancy Wakes liv och gärning under andra världskriget. En mycket spännande och fartfylld berättelse. Perfekt att läsa på stranden eller i hängmattan.

  19. Oskuld och arsenik

    Av: Sayers, Dorothy L Tipsat av: Anna

    Kom, så går vi ner i biblioteksmagasinet! Vi hämtar upp en bok från 1934. Det är så lätt att bli lite besatt av nya böcker, men nu är det dags för något rejält gammalt, men icke desto mindre läsvärt. En sommarslö dag passar det nämligen alldeles utmärkt att slå sig ned i sällskap med Dorothy Sayers och hennes gentlemannadetektiv lord Peter Wimsey.

  20. Senare

    Av: King, Stephen Tipsat av: David

    Ingen kan ha undgått King, men jag har alltid tyckt att han har gjorts en björntjänst av att hamna i skräckfacket. Visst skriver han skräck, och har i viss mån alltid gjort, men han skriver också mycket mer än så. Med romaner och noveller som bidragit till storfilmer som Den gröna milen, Stand by me och Nyckeln till frihet har King gång på gång bevisat att han skriver skräck, men också mer än skräck.

  21. Kråkorna

    Av: Fager, Anders Tipsat av: Christian

    Även om sommartiderna startat så slutar vi inte upp med våra tisdagstips! Idag så tänker jag tipsa om den grafiska romanen Kråkorna skriven av Anders Fager och illustrerad av Peter Bergting.

  22. Offret till Dond

    Av: Dowd, Siobhan Tipsat av: David

    På stenen står Darras öde beskrivet: som trettonde barnet i familjen ska hon på sin trettonde födelsedag offras åt den mörka guden Dond, för annars kommer han att förgöra byn. Nu har hon bara en dag kvar i livet.

  23. Vita lögner, röda hjärtan

    Av: Dåsnes, Nora Tipsat av: Anna

    Jag grät nästan lite när jag läste de sista sidorna i den här boken, skriven och illustrerad av norska Nora Dåsnes. I original heter boken ”Ti kniver i hjertet”, en mycket bättre titel än den svenska. Den hugger en verkligen i hjärtat, men inte illvilligt, utan bara så som stora, stora känslor kan hugga till.

  24. Människohamn

    Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Christian

    Idag när sommarsolen gassar och semestermånaderna börjar skymta, så tänkte jag tipsa om något som kanske kyler ner en, eller ja, i alla fall får en att rysa.

  25. Drottningen vänder blad

    Av: Bennett, Alan Tipsat av: Mia

    Det här är en trevlig och mysig liten bok på bara 124 sidor som med mycket värme och humor beskriver en ovanlig kvinnas väg till att bli en läsare och hur mycket läsning kan berika livet.

  26. Röd Zon

    Av: Nordin, Magnus Tipsat av: David

    Röd Zon är första delen i en trilogi och följs av Grön Zon och Vit Zon. Det är en postapokalyptisk bok där det vi får se av världen har förstörts av kärnvapenkrig och sjukdomar. Det är egentligen ingenting nytt som berättas, utan det är samma gamla postapokalyps som man har sett och läst om så många gånger innan, med den stora skillnaden att det utspelar sig i ett framtida Stockholm, i en svensk kontext.

  27. De kommer drunkna i sina mödrars tårar

    Av: Anyuru, Johannes Tipsat av: David

    Dags för (försenat) tisdagstips! En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

  28. Papegojkaoset

    Av: Ceder, Camilla Tipsat av: Anna

    Fardus och Malte är bästa kompisar, men Fardus har svårt att begripa Maltes stora djurintresse. Irriterande är det också när han tjatar om att hon ska följa med på ridläger i Tölle. Hon låtsas inte höra frågan, för hon tycker faktiskt att djur är ointressanta. Fardus tålamod prövas också när hon en dag följer med Malte hem och upptäcker att allt är kaos i lägenheten. Krukväxter ligger omkullvälta på golvet, någon har tagit en tugga av varje frukt i fruktskålen, och det luktar ganska misstänkt.

  29. Kapten Haddocks ordbok

    Av: Wahlberg, Björn Tipsat av: Christian

    Roterande rostsvampar! Snabelamöba! Grobianer och jubelåsnor! Anfäkta och anamma!

  30. Fågelsång

    Av: Pedersen, Jan Tipsat av: Mia

    Så här på vårkanten är det fantastiskt härligt att kunna röra sig utomhus och höra alla vackra fågelläten. Om du som jag önskar att du kände igen några fler av de fåglar som sjunger i skogen kommer här ett tips på en mycket vacker och praktisk bok om 150 av våra vanliga fåglar och deras läten.

  31. Brunnens fånge

    Av: Dahlgren, Linnea Tipsat av: David

    Det kryllar av bokslukarskräckisar och rysare, men som tur är kryllar det också av tweens och teens som vill sluka dem. Och då och då kommer det böcker som verkligen sticker ut från de andra i utgivningen. Brunnens fånge gör precis det, men innan någon sätter den i händerna på en nioåring bara för att det råkar vara en 9-12-bok ska en varning utfärdas. Den här boken är läskig, och äcklig. Det är bloddrypande och demoniskt, och självklart jättespännande. Men här utlovas alltså riktig skräck, och det är ingenting för den som gillar långsamma mysterier, suddiga spöken och mysrysare.

  32. Mörkermanifestet

    Av: Eklöf, Johan Tipsat av: Anna

    För 40 år sedan fanns det fladdermuskolonier i två tredjedelar av alla kyrktorn i Västergötland. När biologen Johan Eklöf och hans kollegor undersökte samma kyrktorn för några år sedan fann de fladdermöss i bara en tredjedel av tornen. Många faktorer påverkar de vilda djurens liv, men i det här fallet kunde man peka på en extra tydlig förändring: ljuset.

  33. Vänster hand och motsols

    Av: Klintberg, Bengt af Tipsat av: Christian

    Vad ska du göra om du blivit gastkramad? Hur släcker man bäst åskelden och hur gör man för att bli osynlig? Detta och mycket annat får man svar på hur man gjorde förr i Bengt af Klintbergs bok Vänster hand och motsols. Här beskrivs 100 magiska riter och vidskepelser, en del bevarade från förkristen tid, tillsammans med förklaringar till varifrån de kommit.

  34. Barnet som inte kunde blunda

    Av: Höglund, Anna Tipsat av: Eva

    Den 6 december mottog illustratören och författaren Anna Höglund Gagnefs kommuns Ottilia Adelborgpris. Hennes senaste bok ”Barnet som inte kunde blunda” är en poetisk bilderbok som är laddad med symbolik.

  35. Nalle Bruno reser till månen

    Av: Ingves, Gunilla Tipsat av: Eva

    Nalle Bruno och hans vänner hunden Majsan och katten Tom lever det optimala livet. De är intresserade av rymden och vill åka till månen. Sagt och gjort! De packar lätt, gör matsäck och drar iväg till skogen. De har hört talas om en blå rymdraket som ska finnas där någonstans, och de ska strax hitta den, högt uppe i en gammal lönn!

  36. Middagstimmen

    Av: Hansen, Dörte Tipsat av: Anna

    I slutet av sextiotalet föder den tonåriga Marret Feddersen en son, fader okänd. Han döps till Ingwer, och tas om hand av sina morföräldrar, krögarparet Sönke och Ella. Marret lever i sin egen lilla värld; hon samlar stenar och pinnar, sjunger gamla schlagers och sitter på lagårdstaket och röker. Så småningom börjar hon dra runt i deras nordtyska hemby och upplysa alla om att undergången är nära, vilket förlänar henne det plattyska smeknamnet Marret Ünnergang.

  37. Stiftelsetrilogin

    Av: Asimov, Isaac Tipsat av: Christian

    Dags för tisdagstips! Om man ska nämna någon av science-fiction genres mest kända författare, då ska man nämna Isaac Asimov. Denna pionjär inom genren gjorde mycket för att lägga grundstenarna och utveckla sci-fi, inte minst med den välkända Robot-serien. Och ska man nämna Isaac Asimov, då ska man nämna Stiftelsetrilogin. Ursprungligen en serie utav 8 noveller som publicerades mellan 1942-1950 (Alltså för över 70 år sedan!) kom sedan att sammanfattas i en serie utav tre böcker; Stiftelsen, Stiftelsen och Imperiet och Den Segrande Stiftelsen. Hela denna serien är nu här, sammanfattad i Stiftelsetrilogin!

  38. Planetarium

    Av: Wormell, Chris Tipsat av: Eva

    Med ett nyfunnet intresse för rymden söker jag mig till barn- och ungdomsfakta med förhoppningen att där hitta en lagom svår bok. Kanske kan jag till och med få min tolvåring därhemma att bli intresserad. Jag vill ha en naturvetenskaplig bok men med en filosofisk underton där jag känner att författaren fortfarande har en fascination för sitt ämne och i någon mån använder vetenskapen för att förstå sin livssituation här på jorden på ett lite mer existentiellt sätt. Kanske har jag hittat en!

  39. Malamander

    Av: Taylor, Thomas Tipsat av: David

    Dags för tisdagstips! Det är vinter i den sömniga kuststaden Eerie-on-Sea, där allt står stilla mellan turistsäsongerna. På hotellet arbetar den tolvårige Herbert, som ansvarig för hotellets hittegods. Det är ett udda jobb som inte betalar någon lön, men den som är hittegodsansvarig får behålla allt upphittat som är äldre än hundra år och som ingen har krävt att få tillbaka.

  40. Uppvaknandet

    Av: Linde, Camilla Tipsat av: Anna

    Dags för tisdagstips! Ett rymdskepp glider fram genom universum, på väg mot Nova Terra, den nya jorden. Färden har pågått i 200 år och beräknas ta 233 år till. Ombord på skeppet finns kapslar med nedsövda människor som en dag ska befolka den nya planeten. Men där finns också vakna människor, de som städar och servar skeppet under färden. De föds och dör ombord, och deras liv styrs av hårda regler.

  41. Mythos

    Av: Fry, Stephen Tipsat av: Christian

    Låt oss komma igång med höstens tisdagstips med Mythos skriven av Stephen Fry. En av mina favoritaspekter av de gamla grekiska myterna och gudarna har alltid varit att de har en essens som är i grunden mänsklig.

  42. Odla från kärnor

    Av: Farrell, Holly Tipsat av: Mia

    Nu är våren äntligen här och för dig som vill komma igång med odlingen kommer här ett boktips. I boken odla från kärnor av Holly Farrell berättas om hur du enkelt kan ta kärnor från bland annat passionsfrukt, tomat eller physalis och få plantor från frukt och grönsaker du kan köpa i din lokala matbutik.