Alla boktips från biblioteket

 1. Nordiska Gudasagor

  Av: Harrison Lindbergh, Katarina Tipsat av: Christian

  Mytologi har alltid varit ett djupt fascinerande ämne för mig. Dessa gamla sagor som en gång varit vår verklighets byggstenar och sanning, som skulle förklara hur världen låg till, vart den var kommen från och vart den skulle ta sig. Och även efteråt när de återgått till att bli historier så kan man spåra dess arv i vår egen vardag. Detta är såklart sant för nästan alla mytologier, och för den gamla asatron så behöver vi inte titta längre än på våra veckodagar för att se spåren.

 2. Befrielsen

  Av: Kealey, Imogen Tipsat av: Mia

  Boken är en historisk roman baserad på den verkliga Nancy Wakes liv och gärning under andra världskriget. En mycket spännande och fartfylld berättelse. Perfekt att läsa på stranden eller i hängmattan.

 3. Oskuld och arsenik

  Av: Sayers, Dorothy L Tipsat av: Anna

  Kom, så går vi ner i biblioteksmagasinet! Vi hämtar upp en bok från 1934. Det är så lätt att bli lite besatt av nya böcker, men nu är det dags för något rejält gammalt, men icke desto mindre läsvärt. En sommarslö dag passar det nämligen alldeles utmärkt att slå sig ned i sällskap med Dorothy Sayers och hennes gentlemannadetektiv lord Peter Wimsey.

 4. Senare

  Av: King, Stephen Tipsat av: David

  Ingen kan ha undgått King, men jag har alltid tyckt att han har gjorts en björntjänst av att hamna i skräckfacket. Visst skriver han skräck, och har i viss mån alltid gjort, men han skriver också mycket mer än så. Med romaner och noveller som bidragit till storfilmer som Den gröna milen, Stand by me och Nyckeln till frihet har King gång på gång bevisat att han skriver skräck, men också mer än skräck.

 5. Kråkorna

  Av: Fager, Anders Tipsat av: Christian

  Även om sommartiderna startat så slutar vi inte upp med våra tisdagstips! Idag så tänker jag tipsa om den grafiska romanen Kråkorna skriven av Anders Fager och illustrerad av Peter Bergting.

 6. Offret till Dond

  Av: Dowd, Siobhan Tipsat av: David

  På stenen står Darras öde beskrivet: som trettonde barnet i familjen ska hon på sin trettonde födelsedag offras åt den mörka guden Dond, för annars kommer han att förgöra byn. Nu har hon bara en dag kvar i livet.

 7. Vita lögner, röda hjärtan

  Av: Dåsnes, Nora Tipsat av: Anna

  Jag grät nästan lite när jag läste de sista sidorna i den här boken, skriven och illustrerad av norska Nora Dåsnes. I original heter boken ”Ti kniver i hjertet”, en mycket bättre titel än den svenska. Den hugger en verkligen i hjärtat, men inte illvilligt, utan bara så som stora, stora känslor kan hugga till.

 8. Människohamn

  Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Christian

  Idag när sommarsolen gassar och semestermånaderna börjar skymta, så tänkte jag tipsa om något som kanske kyler ner en, eller ja, i alla fall får en att rysa.

 9. Drottningen vänder blad

  Av: Bennett, Alan Tipsat av: Mia

  Det här är en trevlig och mysig liten bok på bara 124 sidor som med mycket värme och humor beskriver en ovanlig kvinnas väg till att bli en läsare och hur mycket läsning kan berika livet.

 10. Röd Zon

  Av: Nordin, Magnus Tipsat av: David

  Röd Zon är första delen i en trilogi och följs av Grön Zon och Vit Zon. Det är en postapokalyptisk bok där det vi får se av världen har förstörts av kärnvapenkrig och sjukdomar. Det är egentligen ingenting nytt som berättas, utan det är samma gamla postapokalyps som man har sett och läst om så många gånger innan, med den stora skillnaden att det utspelar sig i ett framtida Stockholm, i en svensk kontext.

 11. Papegojkaoset

  Av: Ceder, Camilla Tipsat av: Anna

  Fardus och Malte är bästa kompisar, men Fardus har svårt att begripa Maltes stora djurintresse. Irriterande är det också när han tjatar om att hon ska följa med på ridläger i Tölle. Hon låtsas inte höra frågan, för hon tycker faktiskt att djur är ointressanta. Fardus tålamod prövas också när hon en dag följer med Malte hem och upptäcker att allt är kaos i lägenheten. Krukväxter ligger omkullvälta på golvet, någon har tagit en tugga av varje frukt i fruktskålen, och det luktar ganska misstänkt.

 12. Kapten Haddocks ordbok

  Av: Wahlberg, Björn Tipsat av: Christian

  Roterande rostsvampar! Snabelamöba! Grobianer och jubelåsnor! Anfäkta och anamma!

 13. Fågelsång

  Av: Pedersen, Jan Tipsat av: Mia

  Så här på vårkanten är det fantastiskt härligt att kunna röra sig utomhus och höra alla vackra fågelläten. Om du som jag önskar att du kände igen några fler av de fåglar som sjunger i skogen kommer här ett tips på en mycket vacker och praktisk bok om 150 av våra vanliga fåglar och deras läten.

 14. Brunnens fånge

  Av: Dahlgren, Linnea Tipsat av: David

  Det kryllar av bokslukarskräckisar och rysare, men som tur är kryllar det också av tweens och teens som vill sluka dem. Och då och då kommer det böcker som verkligen sticker ut från de andra i utgivningen. Brunnens fånge gör precis det, men innan någon sätter den i händerna på en nioåring bara för att det råkar vara en 9-12-bok ska en varning utfärdas. Den här boken är läskig, och äcklig. Det är bloddrypande och demoniskt, och självklart jättespännande. Men här utlovas alltså riktig skräck, och det är ingenting för den som gillar långsamma mysterier, suddiga spöken och mysrysare.

 15. Mörkermanifestet

  Av: Eklöf, Johan Tipsat av: Anna

  För 40 år sedan fanns det fladdermuskolonier i två tredjedelar av alla kyrktorn i Västergötland. När biologen Johan Eklöf och hans kollegor undersökte samma kyrktorn för några år sedan fann de fladdermöss i bara en tredjedel av tornen. Många faktorer påverkar de vilda djurens liv, men i det här fallet kunde man peka på en extra tydlig förändring: ljuset.

 16. Vänster hand och motsols

  Av: Klintberg, Bengt af Tipsat av: Christian

  Vad ska du göra om du blivit gastkramad? Hur släcker man bäst åskelden och hur gör man för att bli osynlig? Detta och mycket annat får man svar på hur man gjorde förr i Bengt af Klintbergs bok Vänster hand och motsols. Här beskrivs 100 magiska riter och vidskepelser, en del bevarade från förkristen tid, tillsammans med förklaringar till varifrån de kommit.

 17. Barnet som inte kunde blunda

  Av: Höglund, Anna Tipsat av: Eva

  Den 6 december mottog illustratören och författaren Anna Höglund Gagnefs kommuns Ottilia Adelborgpris. Hennes senaste bok ”Barnet som inte kunde blunda” är en poetisk bilderbok som är laddad med symbolik.

 18. Nalle Bruno reser till månen

  Av: Ingves, Gunilla Tipsat av: Eva

  Nalle Bruno och hans vänner hunden Majsan och katten Tom lever det optimala livet. De är intresserade av rymden och vill åka till månen. Sagt och gjort! De packar lätt, gör matsäck och drar iväg till skogen. De har hört talas om en blå rymdraket som ska finnas där någonstans, och de ska strax hitta den, högt uppe i en gammal lönn!

 19. Middagstimmen

  Av: Hansen, Dörte Tipsat av: Anna

  I slutet av sextiotalet föder den tonåriga Marret Feddersen en son, fader okänd. Han döps till Ingwer, och tas om hand av sina morföräldrar, krögarparet Sönke och Ella. Marret lever i sin egen lilla värld; hon samlar stenar och pinnar, sjunger gamla schlagers och sitter på lagårdstaket och röker. Så småningom börjar hon dra runt i deras nordtyska hemby och upplysa alla om att undergången är nära, vilket förlänar henne det plattyska smeknamnet Marret Ünnergang.

 20. De kommer drunkna i sina mödrars tårar

  Av: Anyuru, Johannes Tipsat av: David

  Dags för (försenat) tisdagstips! En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

 21. Stiftelsetrilogin

  Av: Asimov, Isaac Tipsat av: Christian

  Dags för tisdagstips! Om man ska nämna någon av science-fiction genres mest kända författare, då ska man nämna Isaac Asimov. Denna pionjär inom genren gjorde mycket för att lägga grundstenarna och utveckla sci-fi, inte minst med den välkända Robot-serien. Och ska man nämna Isaac Asimov, då ska man nämna Stiftelsetrilogin. Ursprungligen en serie utav 8 noveller som publicerades mellan 1942-1950 (Alltså för över 70 år sedan!) kom sedan att sammanfattas i en serie utav tre böcker; Stiftelsen, Stiftelsen och Imperiet och Den Segrande Stiftelsen. Hela denna serien är nu här, sammanfattad i Stiftelsetrilogin!

 22. Planetarium

  Av: Wormell, Chris Tipsat av: Eva

  Med ett nyfunnet intresse för rymden söker jag mig till barn- och ungdomsfakta med förhoppningen att där hitta en lagom svår bok. Kanske kan jag till och med få min tolvåring därhemma att bli intresserad. Jag vill ha en naturvetenskaplig bok men med en filosofisk underton där jag känner att författaren fortfarande har en fascination för sitt ämne och i någon mån använder vetenskapen för att förstå sin livssituation här på jorden på ett lite mer existentiellt sätt. Kanske har jag hittat en!

 23. Malamander

  Av: Taylor, Thomas Tipsat av: David

  Dags för tisdagstips! Det är vinter i den sömniga kuststaden Eerie-on-Sea, där allt står stilla mellan turistsäsongerna. På hotellet arbetar den tolvårige Herbert, som ansvarig för hotellets hittegods. Det är ett udda jobb som inte betalar någon lön, men den som är hittegodsansvarig får behålla allt upphittat som är äldre än hundra år och som ingen har krävt att få tillbaka.

 24. Uppvaknandet

  Av: Linde, Camilla Tipsat av: Anna

  Dags för tisdagstips! Ett rymdskepp glider fram genom universum, på väg mot Nova Terra, den nya jorden. Färden har pågått i 200 år och beräknas ta 233 år till. Ombord på skeppet finns kapslar med nedsövda människor som en dag ska befolka den nya planeten. Men där finns också vakna människor, de som städar och servar skeppet under färden. De föds och dör ombord, och deras liv styrs av hårda regler.

 25. Mythos

  Av: Fry, Stephen Tipsat av: Christian

  Låt oss komma igång med höstens tisdagstips med Mythos skriven av Stephen Fry. En av mina favoritaspekter av de gamla grekiska myterna och gudarna har alltid varit att de har en essens som är i grunden mänsklig.

 26. Odla från kärnor

  Av: Farrell, Holly Tipsat av: Mia

  Nu är våren äntligen här och för dig som vill komma igång med odlingen kommer här ett boktips. I boken odla från kärnor av Holly Farrell berättas om hur du enkelt kan ta kärnor från bland annat passionsfrukt, tomat eller physalis och få plantor från frukt och grönsaker du kan köpa i din lokala matbutik.

 27. Alaska

  Av: Woltz, Anna Tipsat av: Anna

  Två trettonåringar möts första dagen i nya skolan, men det blir ett eländigt möte. Parker råkar göra bort sig på första lektionen, och Sven kan inte låta bli att börja reta henne. En inte helt ovanlig historia, så långt. Men Parker har också haft sitt livs värsta sommar, då fotobutiken som hennes familj äger blivit rånad. Rånarna går fria än, och Parker är rädd – rädd för rånare, vapen, livet, allt. Sven å sin sida har svår epilepsi, och får anfall flera gånger i veckan. Han vill inte att sjukdomen ska vara hela historien om honom, men ändå känner han sig mest som en Marsmänniska på jorden.

 28. Hedvig!

  Av: Nilsson, Frida Tipsat av: Isabelle

  Jag vill tipsa om Frida Nilssons böcker om Hedvig. Det är fyra fantastiska böcker som passar bra som högläsning för barn runt 6-9 år. De har några år på nacken men är verkligen värda att lyftas fram.

 29. Tittin! Tittut!

  Av: Töringe, Sanna Tipsat av: Isabelle

  Tittin tittut! av Sanna Töringe och Sara Gimbergsson är en bok jag vill rekommendera till alla små bebisar och mindre barn. Det är en fantastisk liten bok med fyra mycket bra ingredienser: bondgårdsdjur, tittutleken, spänning och räknesaga.

 30. Kvinnliga krigare

  Av: Högberg, Stefan Tipsat av: Christian

  Här kommer ett boktips för er historieintresserade! Medeltidens historieskrivning är ofta dominerad utav manliga karaktärer; kungar och härförare, riddare och upprorsmän. Men detta är inte hela bilden, och många kvinnor delade också dessa utrymmen som krigare, drottningar och härförare, m.m.

 31. Vem dödade min far

  Av: Louis, Édouard Tipsat av: Linnea

  Författaren Édouard Louis återvänder till sina hemtrakter för att återse sin far efter en längre tid och det som återstår av fadern är blott ett sorgligt skal. Det är en man som är knappt 50 år fyllda men med en kropp (och en själ) som är totalt nedbruten av en arbetsplatsskada. Han kan inte andas utan hjälp av en maskin, kan inte äta utan hjälp av matsmältningstabletter, kan inte arbeta längre, men tvingas göra det ändå för att kunna försörja sig. De styrande politikerna i Frankrike fattar en rad beslut att dra in på ekonomiskt stöd, mediciner, och annan hjälp för personer som precis som Édouards far inte längre har en arbetsduglig kropp. Denna lilla bok (den är endast 90 sidor lång), är sin storlek till trots en tung anklagelse mot den franska staten och den styrande makten. Men den är också en berättelse om en far och en sons komplicerade relation i ett nordfranskt industrisamhälle, där machoideal råder och den som inte följer normen kan förvänta sig våldsamma konsekvenser.

 32. Den femte årstiden

  Av: Jemisin, N. K Tipsat av: Anna

  Hugo-priset är ett av världens mest prestigefulla priser för science fiction-litteratur. N K Jemisin har vunnit priset inte bara en, utan tre gånger, för de tre delarna i serien Den söndrade jorden. Nu utkommer trilogin på svenska, och jag vill bara säga grattis till alla er som har denna makalösa läsupplevelse framför er.

 33. Juldagar

  Av: Winterson, Jeanette Tipsat av: Anna

  Det finns gott om julsagor och -berättelser för barn, men färre som är skrivna specifikt för vuxna läsare. Men med boken ”Juldagar” bidrar den brittiska författaren Jeanette Winterson till att råda bot på detta. Innanför de vackert blå och silvriga pärmarna gömmer sig tolv noveller och tolv recept för julens tolv dagar.

 34. När Finland var Sverige

  Av: Lindqvist, Herman Tipsat av: Tobias

  Visste du att Finland fram till 1809 var en integrerad del av Sverige? Att det har varit svenskt ungefär dubbelt så länge som exempelvis Skåne? Inte? Du är inte ensam! Enligt Herman Lindqvist är det åtskilliga svenskar som idag inte känner till Finlands och Sveriges gemensamma historia! Denna bok skildrar på ett underhållande sätt Finlands svenska historia. Den tar avstamp från förhistorisk tid och beskriver i korthet de olika folkstammar och språk som fanns i Finland före den svenska erövringen omkring 1150-1250. Boken visar att Finland överhuvudtaget inte fanns som land före den svenska tiden. Det land som skulle bli Finland formades under den svenska tiden, under en period när även Sverige formades till ett enat kungarike.

 35. 100 svenska dialekter

  Av: Lindström, Fredrik Tipsat av: Linnea

  Herr Lindström har gjort det igen! En bok om svenska dialekter, ett alltid lika spännande område att fördjupa sig i! Med denna bok kan man inte bara läsa om dialekter, man kan även lyssna på dem (!!) eftersom boken är utrustad med en liten uppspelningsanordning. Detta ger ytterligare en dimension till upplevelsen av de olika dialekter som finns i boken. Men förutom denna high-tech-lösning så är boken också proppfull med intressant fördjupning kring de geografiska områdena, ordlistor, kända röster från området med mera. En läs- och hörvärd bok! Låna gärna!

 36. Svarta klippans hemlighet

  Av: Todd-Stanton, Joe Tipsat av: Isabelle

  Svarta klippans hemlighet av Joe Todd-Stanton är en fantastisk bilderbok som jag hoppas att många barn får uppleva! Den är både spännande och tankeväckande.

 37. Viggo och rädslolistan

  Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Anna

  Viggo är sju år gammal och bor med sin pappa och lillebror. Han är bra på siffror men tycker att bokstäver är besvärliga, så meddelandena han skickar till sin mamma i Danmark består bara av emojis. Det går bra, mamma fattar alltid. Men en sak berättar han inte om för vare sig mamma eller pappa: rädslolistan. För Viggo är rädd för en massa saker: mörker, monster, brinnande hus, eldgafflar, sjukdomar… Allt det här ritar han på sin rädslolista.

 38. Digitant: Din nybörjarguide till den digitala världen

  Av: Perlheden, Malin Tipsat av: -

  Har du lyckats hitta detta på vår webbplats eller facebooksida behöver du kanske inte detta tips. Är du ny på internet och vill veta mer om hur den digitala världen fungerar? Är du en äldre person som gärna vill hänga med på vad barnbarnen gör på nätet? Är du en ungdom som inte riktigt hängt med i utvecklingen och vill lära dig mer? Då är detta boktips perfekt för dig.

 39. Vill inte, vill

  Av: Nilsson, Per Tipsat av: -

  Övergrepp, mobbning och svek är innehållet i denna vassa, skarpsynta och välskrivna ungdomsroman av Per Nilsson. Per som varit författare i 30 år och besökt 4000 klasser ger här en röst åt Nora som han träffade efter ett klassbesök. Nora frågade om han kunde skriva en bok om henne för hon hade en berättelse som behövde berättas. Noras berättelse är en hemsk och våldsam plan för att hämnas för att hennes kompis blivit våldtagen. Nadin, Amina, Adam, Christian och Liv är människor som finns runt Nora och som fått varsitt kapitel i boken. Som läsare får man en inblick i deras liv med alla tankar och känslor och som ger olika perspektiv på samma händelser. Även om det här är en bok som är mörk så finns det mycket kärlek, vänskap och värme. Jag kan rekommendera den till alla som vill läsa en ungdomsbok som biter tag och berör.

 40. Elva dagar i Berlin

  Av: Nesser, Håkan Tipsat av: Eva

  Arne Murberg får på sin fars dödsbädd reda på att hans mor inte alls dog när han var liten, utan rymde med en trubadur och lämnade man och barn innan Arne hann fylla två. Faderns sista önskan är att sonen ska leta rätt på sin mor som av allt att döma bor i Berlin. Arne som slog huvudet i en dykolycka när han var liten, skadades svårt och har fått kämpa mer än andra för att hantera vardagen, och resan till Berlin tycks vara mer än han klarar av.

 41. Einsteins nya fru

  Av: Strömquist, Liv Tipsat av: -

  Låt oss testa att läsa en seriebok! Liv Strömquists finurliga illustrationer och folkbildande ton gör denna bok till en lättläst och lärorik skrattfest samtidigt som vi får lära oss en hel del kvinnohistoria. Här finns serier som ”Historiens mest provocerande pojkvänner”, en väl underbyggd tio-i-topp-lista över historiens sämsta pojkvänner någonsin, den eventuellt provocerande serien ”Barn är konservativ höger” med sex välgrundade argument för varför barn och konservativ höger tycker nästan samma saker, och för den historieintresserade finns en lång seriestripp om den Babylonska skökan! Förutom allt detta får vi också äntligen svar på frågan varför Einsteins fru slutade hålla på med fysik!

 42. Amerikaner

  Av: Kleen, Björn af Tipsat av: Anna

  En del böcker lämnar en med den härliga känslan av att förstå världen lite bättre. Björn af Kleens senaste bok Amerikaner är just en sådan bok. Den består av ett tjugotal intervjuer och några reportage som tidigare publicerats i Dagens Nyheter under de två år som af Kleen varit tidningens Washingtonkorrespondent. Han reser runt i det allt mer splittrade USA och samtalar med politiker, väljare, visselblåsare, författare och journalister, och tecknar på så vis en bild av det politiska landskapet efter valet 2016. Några som intervjuas är välkända namn (Madeleine Albright, Paul Auster, visselblåsaren Chelsea Manning), medan andra är mindre välbekanta för svenska läsare, men icke desto mindre intressanta (så som New York Times-journalisten Maggie Haberman).

 43. Five boys

  Av: Jackson, Mick Tipsat av: -

  When the choice of English-language novels at your local library is limited you often have to take what you can get. So when I recently came across a little gem that had been sitting on the shelves since 2003, I wondered how I could possibly have overlooked it. The book in question is a novel set wartime Britain called Five Boys, written by Mick Jackson and published in 2001. The cover picture of a small group of boys seated on a grassy bank with their backs to the camera made me curious about what they are saying to one another.

 44. Gråns - En by som varit

  Av: Adelborg, Ottilia Tipsat av: -

  Vid Österdalälvens västra sida, strax norr om Överbacka här i Gagnefs kommun låg i fornstora dagar en by vid namn Grånäs. Byn omtalas i skrift så tidigt som 1381 under namnet Gradhones, och är i folkmun känd som Gråns. Härifrån kom Kerstin Persdotter, den kvinna som år 1786 dömdes till döden för giftmord på sin svärfar och blev den sista kvinnan i Gagnefs socken att avrättas. Under 1800-talet avfolkades Grånäs, den by som en gång varit Gagnefs största. Idag återstår ingenting av Grånäs i alla fall inget synligt ovan jord

 45. Saltkråkan - Ett litet djur åt Pelle

  Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: -

  Nu har Saltkråkan fått nytt liv genom den här fantastiska bilderboken med Astrid Lindgrens text och Maria Nilsson Thores bilder! "Saltkråkan – ett litet djur åt Pelle" är ett riktigt sommaräventyr bland kobbar och skär. ”Farbror Melker vet du vad? Om du inte kan skriva så att jag förstår det, då kan du lika gärna sluta upp.” Ja det är Tjorven det som vi känner igen henne. Melker sitter och skriver på sin skrivmaskin men har lite svårt att koncentrera sig med Tjorven i närheten. Så när Pelle kommer förbi med mjölkflaskan så tar han sin chans och ger dem en krona för att köpa glass om de gör sällskap. Tillsammans med Båtsman promenerar de iväg.

 46. Czentes Omega

  Av: Jakobsson Lund, Anna Tipsat av: -

  Svensk science fiction har länge fört en lite undanskymd tillvaro, men kanske är det ändring på gång. Ett exempel är denna finfina rymdopera, signerad den mycket produktiva Anna Jakobsson Lund. Czentes Omega är första delen i en planerad serie, och därtill namnet på planeten där det hela utspelar sig. På planeten ligger Intergalaktiska akademin, en skola för elever med ”särskild problematik”, där kriminella tonåringar ska få en andra chans.

 47. Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca

  Av: Goldman, Anita Tipsat av: -

  Under 1400-talet tvångskristnas Mallorcas judiska befolkning. En handfull familjer i Palma håller dock i det tysta fast vid sin tro och sina seder: de tar nattvarden men spottar ut oblaten när de kommer hem, tänder sina sabbatljus i mörka skrubbar där ingen ser och samlas ibland för att be till Israels Gud. De hör berättelser från Livorno, där judar kan leva fritt och öppet, men kan själva inte ta sig från sin ö. Mot slutet av 1600-talet får dock den mallorkinska inkvisitionen upp ögonen för dem. År 1691 bränns så 37 personer på bål, efter att ha hållits fängslade, förhörts och torterats för att gå med på att frånsäga sig sin judiskhet.

 48. Trädets tid

  Av: Kvant, Christel Tipsat av: -

  Kanske har du suttit under ett träd och läst i sommar. Om inte kanske det är dags nu? En lämplig bok att ta med sig då vore Trädets tid av trädgårdsskribenten Christel Kvant. I korta kapitel, varvade med drömska bilder, skriver hon med stor vördnad och fascination fram trädets kulturhistoria.

 49. En sur citron

  Av: Virke, Emma Tipsat av: -

  En sur citron är en riktig guldklimp bland småbarnsbilderböckerna. Emma Virke är en finurlig och kreativ bilderboksskapare och jag vill varmt rekommendera alla hennes böcker. Det här är en lekfull liten bok som med sina utstansade hål bjuder in läsaren till att delta i berättelsen. Genom att stoppa in fingrar, tänder och mun levandegörs alla frukterna. Kan verkligen en banan slå på trumman eller ett äpple sjunga? Nej inte om du frågar den sura citronen. De andra frukterna försöker få citronen på bättre humör genom att steppa, sjunga och skrämmas. Inget verkar hjälpa, men är verkligen citronen så sur som det verkar?

 50. Brödraskapet

  Av: Young, Robyn Tipsat av: -

  Många minns säkert Jan Guillous korstågstrilogi om tempelriddaren Arn Magnusson. Brödraskapet är första delen i en korstågstrilogi, skriven av den brittiske författarinnan Robyn Young. Handlingen utspelar sig drygt 80 efter Arns tid.

 51. Hot Milk / Varm Mjölk

  Av: Levy, Deborah Tipsat av: -

  If you’re looking for something good to read this summer, try Deborah Levy’s novel Hot Milk, about a neurotic relationship between a daughter and her mother.

 52. De osannolika systrarna Mitford

  Av: Hagen, Cecilia Tipsat av: -

  Veckans boktips är ”De osannolika systrarna Mitford” av Cecilia Hagen! För alla er med brittisk aristokrati som specialintresse! Om systrarna Mitford har det skrivits en hel del, och Cecilia Hagen bidrar med en fyllig skildring av de sex osannolika systrarna som tog helt olika vägar i livet.

 53. Till Vial: 8400 dagar kvar

  Av: Ståhl, Henrik Tipsat av: -

  Till Vial: 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl är en fantastisk barnbok som är så skrämmande att den får det att isa i magen. Jorden är på väg att bli obeboelig och räddningen för mänskligheten är att emigrera till en annan planet. Det har byggts två rymdskepp, Okaasan och Otösan, som ska föra människor ut ur solsystemet och till säkerheten på planeten Vial. På rymdskeppet Otösan finns syskonen Gladys och Keaton. De har färdats i rymden i 6 år och det är 8400 dagar kvar… 23 år! Allt borde vara bra men det är saker som inte stämmer för trots att Otösan är byggt för att rymma 7000 personer så är de ensamma på skeppet. Dessutom så var deras mamma Speedy med på skeppet från början men hon är inte kvar längre. Vad är det som har hänt? Det visar sig dessutom att helt ensamma kommer dom inte få vara för plötsligt börjar den automatiska räknaren för antalet levande varelser på rymdskeppet visa tre i stället för två. Det finns någon eller något annat på skeppet och det är något som inte verkar mänskligt. Inte nog med det så har räknaren för antalet dagar som är kvar tills de är framme på Vial plötsligt stannat. Rymdskeppet står still. Två barn ensamma i rymden med en okänd varelse ombord. Henrik Ståhl ställer läsaren inför flera existentiella frågor och det här är en bok som passar att läsa tillsammans och prata om länge. Jag rekommenderar den verkligen!

 54. Rosornas krig

  Av: Iggulden, Conn Tipsat av: -

  För drygt en månad sedan avslutades den sista säsongen i tv-serien Game of Thrones, baserade på George R.R Martins fantasyserie Sagan om is och eld. I väntan på att de två återstående böckerna i serien ska komma ut, kan du ju läsa om verkliga Game of Thrones, fiktiva skildringar ur Europas medeltidshistoria, till exempel dagens boktips: Conn Igguldens bokserie Rosornas krig (innehållande titlarna Stormfågel; Solvarg; Blodsfejd; Ravenspur i nämnd ordning).

 55. Högt spel

  Av: Bardugo, Leigh Tipsat av: -

  Kaz Brekker är ledare för ett av många gäng i den myllrande staden Ketterdams skummaste kvarter. Ingen vet något om hans historia, men färgstarka rykten går om varför han envisas med att alltid bära handskar. Hur som helst är han ett kriminellt geni, och får ett erbjudande om att genomföra en näst intill omöjlig kupp: att frita vetenskapsmannen Bo Yul-Bayur från ett ointagligt fängelse i det fjärran Djerholm.

 56. Sapiens – en kort historik över mänskligheten

  Av: Harari, Yuval Noah Tipsat av: -

  Det kan tyckas överflödigt att tipsa om en bok som sålts i tio miljoner exemplar de första fyra åren sedan den kom ut på engelska 2014, och är översatt till närmare 50 språk. Men, Sapiens – en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari, är det värt att tjata lite om.

 57. Nora eller brinn Oslo brinn

  Av: Frid, Johanna Tipsat av: -

  ”Nora eller brinn Oslo brinn” av Johanna Frid är en relationsroman som stannat länge i mina tankar. Det är en träffsäker beskrivning av vår samtid som dyker ner i ämnena svartsjuka och endometrios. Johanna som är berättarjaget i romanen kan inte sluta tänka på sin pojkväns exflickvän Nora. Genom att ständigt kolla hennes instagram och samla på sig all information som hon kan hitta om henne så har en fantasiversion av Nora tagit form. En Nora som har allt det Johanna saknar. Trots att denna irrationella besatthet tär på deras relation kan inte Johanna ta sig ur de här destruktiva tankarna. Samtidigt plågas hon av en tärande smärta från livmodern och den här boken ger insikt hur det kan vara att leva med sjukdomen endometrios. ”Nora eller brinn Oslo brinn” är Johanna Frids romandebut och för den har hon blivit mycket hyllad bland annat genom att hon tilldelades DN:s kulturpris 2019.

 58. Ringens gåta

  Av: Nemert, Elisabet Tipsat av: -

  I Nådens år 1220. Den ungas flickan Helena flyr chockad efter att ha sett sin mor såras under ett överfall. Hon förlorar minnet och hamnar i ett kloster, förklädd till en pojke. Ingen vet vem hon egentligen är, inte ens hon själv. En dag flera år senare kommer hon på kant med Södermanlands lagman efter att ha försökt protestera mot ett uppenbart orättvist domslut. Hennes och hennes nya vänners liv är i fara. Det enda som kan rädda henne är just det hon inte kan minnas. Kunskapen om vem hon egentligen är… Ringens gåta är en dramatisk berättelse om en tid där Sverige inte var ett enat rike, där lagen var den starkares rätt. En tid av orättvisor, maktbegär, grymhet och svek, men också om heder och lojalitet. Detta var blodshämndens tid. Detta är berättelsen om en fiktiv släkt i en brytningstid i svensk historia, då Sverige började utvecklas till en rättsstat. Men det är också en berättelse som skildrar hur Birger jarl kan ha påverkats till att utveckla det rättssystem han formade. Ringens gåta är den sjätte delen i romanserien ”Släkten”, en skönlitterär fiktiv släktkrönika som tar läsaren genom Sveriges historia från vikingatid till våra dagar, med kvinnliga huvudpersoner i händelsernas centrum. Hittills har tio författare skildrat hur kvinnors situation kunnat se ut i historisk tid

 59. Slutet

  Av: Strandberg, Mats Tipsat av: -

  Hur skulle det vara att veta att om en månad är vi alla borta? I boken Slutet ställs man inför många existentiella och etiska frågor som det skulle medföra. Mats Strandberg har skrivit en mycket spännande preapokalyptisk berättelse om två ungdomar som tvingas leva slutet av sina liv i en värld där alla vet att kometen Foxworth är på väg mot jorden och kommer att förinta allt. Det är nutid i Sverige och det är mycket trovärdigt skrivet. Det här är en bok som känns och finns kvar i tankarna långt efter att sista sidan är läst. 2018-års bästa ungdomsbok? Ja om du frågar mig! Läs den!