Sapiens – en kort historik över mänskligheten

Det kan tyckas överflödigt att tipsa om en bok som sålts i tio miljoner exemplar de första fyra åren sedan den kom ut på engelska 2014, och är översatt till närmare 50 språk. Men, Sapiens – en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari, är det värt att tjata lite om.

Boken börjar vid tiden för jägare-samlarna för 70 000 år sedan, det som benämns som den kognitiva revolutionen, och läsaren får följa med på en rätt hisnande resa genom jordbruksrevolutionen fram till den vetenskapliga revolutionen som vi lever under än i dag.

Det som gör boken extra intressant är att den spänner över flera vetenskapliga fält som historia, sociologi och filosofi. Olika delar i både historien och nutid får ett logiskt sammanhang och slutar vara enskilda historiska händelser utan rottrådar. Det är en bok att roas och lära av. Känslan av att något flyttas rätt i huvudet, en ny förståelse för det större, viktiga infinner sig flera gånger under läsningens gång. Perspektivförskjutningar som gör att det kittlar i hjärnan.

Du kan låna den som pappers- eller e-bok på biblioteket, eller varför inte följa Hararis föreläsning av hela boken uppdelad i 62 korta lektioner i 17 delar. En gratis online-kurs på Youtube. Harari är professor i historia vid Hebreiska universitetet i Jerusalem.

Den som blir biten kan fortsätta med Homo Deus – en kort historik över morgondagen, utgiven på svenska 2017 och 21 tankar om det 21:a århundradet från 2018.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: - den 8 maj 2019