Sportlovstips

Här hittar du våra tips på kulturella aktiviteter för sportlovslediga barn och deras vuxna.


Låna en bilderbokskasse

Låna en kasse med 10 bilderböcker utvalda av vår barnbibliotekarie. Det finns 4 kassar för ålder 0-3 år, och 3 kassar för 3-5 år. Klicka här för att se innehållet i dem: Bokkassar


Titta på en film hos Cineasterna

Med hjälp av ditt lånekort kan du streama massor av bra filmer på cineasterna.se  
Instruktioner för hur du gör hittar du här: E-film - Gagnef Bibliotek
På våra bibliotek finns också DVD-filmer att låna. Lånetiden är en vecka - precis lika lång som sportlovet!


Lyssna på Barnradion

Barnradion har många olika program för barn mellan 0-13 år. Det finns musik, nyheter och poddar för den som är sugen på det. Eller serier och sagor, som de populära berättelserna om Jakten på Jack eller Handbok för superhjältar.

Barnradion | Sveriges Radio


Pyssla med Bokino

Pyssel, DIY, färgläggning, korsord eller kluriga gåtor. Ladda ner och skriv ut prints från Bokino, med bland annat Pelle Svanslös, LasseMajas detektivbyrå och Bojan.

Prints för nedladdning — Bokino


Lyssna på högläsning

Här har vi samlat våra bästa tips på högläsningsböcker för åldrarna 6-12. Perfekt för sportlovsmys! 

HögläsningstipsLäs en tidning i Pressreader

Med ditt lånekort har du tillgång till tjänsten Pressreader, där man kan läsa massor av tidningar på skärmen. I menyn till vänster på Pressreader-sidan kan du välja språk och typ av tidning, till exempel "For kids and tweens", "Animals and pets" eller "Gaming".

E-tidningar - Gagnef Bibliotek


Skriv en berättelse

Skriv en egen berättelse! Det finns egentligen inga regler när man skriver själv och ofta kan det vara roligt att veta att det inte finns några rätt och fel. Din berättelse kan vara precis så kort eller så lång som den behöver vara. Du får börja den hur du vill och den kan så klart handla om vad som helst, men för den som behöver lite inspiration kommer några ”börjor”, inledningar på vad som kan bli berättelser:

Det satt en flicka på marken utanför riksdagshuset i Stockholm. ”Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord”, skrek hon. Ögonen glittrade av tårar.

Hen vaknade av att maskinen bredvid pep med jämna mellanrum.

Vindsdörren knarrade när den stängdes och soldaterna försvann. Hon vågade äntligen andas ut och kunde komma fram från gömstället.

De tog hans hem ifrån honom. Hans skog. Men de kunde inte ta hans röst.

Fram tills den morgonen hade hon aldrig i sin vildaste fantasi kunnat tro att det här var möjligt. Men det hände verkligen. Hon flög.

Det fanns inte handbojor i barnstorlek, så de band mig med rep istället.

Jag stod på scenen och alla var tysta. Tusen och åter tusen ansikten som väntade på att höra min röst. Kamerorna lyste och lamporna bländade mig. Vad var det jag skulle säga?

”Och du är helt säker på att planen kommer funka?”
”Helt säker. Ganska helt säker.”
”Ganska?”
”Rätt säker på att jag är ganska säker.”

Det var inte en fisk som nappade. Det var inte en fisk han drog upp ur sjön. Det var mycket större, och det svarade när han i sitt huvud frågade sig vad i hela friden det var för någonting.