Kolning - Historier och hantverk

Kommande tillfällen

1. 2022-12-07 18:00 till 19:30.
    07 december onsdag
    Plats Mockfjärd bibliotek Samlaren, Mockfjärdsskolan
    Datum 18:00 – 19:30
Visa alla

Ett författarsamtal om kolning med Gunnar Nygren.

Rök från tusentals kolmilor svepte för hundra år sedan in skogsbygderna runt järnbruken. Kolarna vaktade milorna dygnet runt, ett hårt och ofta farligt arbete. Men också ett fritt arbete nära skogens väsen. Kolningens myter och poesi uttrycks av författare som Dan Andersson.

Kolningen var under flera hundra år avgörande för Sveriges industriella utveckling. I mitten av 1900-talet försvann kolningen när järnbruken helt gick över till stenkol. Idag är träkol på väg tillbaka när fossila bränslen ska fasas ut. Eller som biokol i olika former av odling. På ett 30-tal platser i landet tänds varje år milor hos hembygdsföreningar och av andra entusiaster som bevarar det gamla hantverket.

Boken ”Kolning – historier och hantverk” berättar kolningens historia från forntidens kolningsgropar till dagens smutsiga globala handel med grillkol. Boken vill också inspirera till kolning såväl med traditionella kolmilor som med nya former av kolning i mindre skala för det egna grönsakslandet. Här finns utförliga beskrivningar av kolning steg för steg och av vilka redskap som behövs.

Författare är Gunnar Nygren, journalist och kolare vid Skottvångs gruva i Sörmland. Boken är utgiven av Appell förlag och utkom i augusti 2022.

Författarsamtalet sker i Samlaren i Mockfjärdsskolan. Fri entré.

Varmt välkommen!

Gunnar Nygren vid kolmilan i Skottvång.

Kolmilan tänds vid Skottvång i Sörmland (Foto: Gunnar Nygren)

1. 2022-12-07 18:00 till 19:30.
    07 december onsdag
    Plats Mockfjärd bibliotek Samlaren, Mockfjärdsskolan