Meningen med landet

Kostnad: Gratis
Målgrupp:
Information:

Anmälan sker via https://www.eventbrite.se/e/david-jonstad-meningen-med-landet-biljetter-216268885057

Kom på en föreläsning om att lämna storstadslivet bakom sig och att omfamna landet.

Fri entré med anmälan.

Föreläsningen innehåller en del livsfilosofi med fokus på hur vi kan möta dagens kriser genom en omställning som både gynnar vårt eget mående och planetens. Samtidigt som omställningen bygger ett starkare lokalsamhälle som bättre kan stå emot framtida påfrestningar.

När David Jonstad och hans familj flyttar till den lilla gården i Dalarna med drömmen om ett mer självförsörjande liv har han inga illusioner om att livet på landet bara kommer att bli enkelt. Det han inte är beredd på är hur svårt det är att ta sig loss ur det kravfyllda prestationssamhällets grepp.

Den första tiden efter flytten liknar närmast en avtändning – med hjärnan på högvarv och andan i halsen rusar han mellan odlingarna, fåren och olika byggprojekt. Hur gör man egentligen för att sakta ner? För att bryta den inlärda strävan efter tillväxt och konsumtion? Helt enkelt, hur gör man för att bli mer jordad?

Meningen med landet är en djupt personlig utflyttarberättelse och en klarsynt betraktelse av den industriella civilisationens baksida. Med mest av allt är den ett ärligt och ödmjukt försök att ringa in vad det är som på riktigt skänker livet mening.

David Jonstad, född 1977, är författare, föreläsare och frilansjournalist samt redaktör på Klimatmagasinet Effekt. Han debuterade år 2009 med Vår beskärda del – En lösning på klimatkrisen. Hans andra bok, Kollaps – livet vid civilisationens slut, gavs ut 2012 och som pocket senare samma år.

Våren 2016 kom uppföljaren, Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga (pocket 2017).

Hösten 2021 är han aktuell med Meningen med landet, en modern motsvarighet till Thoreaus Walden och ett ödmjukt och ärligt försök att ringa in vad det är som på riktigt skänker livet mening

För mer information om arrangemanget kontakta bibliotekarie Christian Wells, christian.wells@gagnef.se eller 0241-15419