Aldrig backa

Det kokar i klass 5A. Det är många fler killar än tjejer i klassen, och tjejerna blir alltmer frustrerade över hur mycket plats killarna tar. Lektionerna är stökiga, det bråkas på rasterna och lärarna står ganska handfallna. Allt kulminerar en dag när den vanligtvis låsta dörren mellan omklädningsrummen plötsligt inte är låst, och tjejerna bestämmer sig för att det är droppen.

De ska börja bete sig likadant som de värsta killarna i klassen - de ska prata rakt ut, skratta och kommentera, bråka och härja, och oavsett vad som händer ska de aldrig backa. Kaos utbryter snart, och tjejerna märker att det uppenbart är skillnad på hur mycket plats man får ta och hur högljudd man får vara som tjej respektive kille.

Vi får följa klassen genom två personer, Lydia och Ivan. De gillar varandra, men lite i smyg, och Ivan ställer till det genom att falla för grupptrycket och vara taskig mot Lydia när hon klantar sig på fotbollsplanen. Lydia blir förkrossad över att Ivan tydligen inte var det schyssta killen hon trodde, och detta ger ytterligare bränsle till konflikterna i klassen. Det här är en bok med hög igenkänningsfaktor för alla som är, har varit eller känner en elva-åring, som får extra djup och tyngd av att den berättas från två olika håll. Den är rolig och medryckande, men ställer också allvarliga frågor om vem som får höras, och på vems bekostnad. Perfekt både för egen läsning och att läsa tillsammans och diskutera i en mellanstadieklass. Den fristående fortsättningen Inte helt sant kommer ut i juni.