De överblivnas armé

Smaka på de här inledningsmeningarna: ”Det finns personer som går runt hela livet utan att förstå varför de känner sig annorlunda, men inte Dorian. Han fick veta varför när han var tretton år gammal och precis hade råkat sabotera sin systers begravning." Redan här är man fast.

Dorians storasyster stormar ut efter ett bråk, och hittas sedan drunknad i Vinterviken. Dorian plågas av att det sista han sa till sin syster var något riktigt elakt, och han har en hemsk känsla av att allt är hans fel. Så händer den ena märkliga saken efter den andra: På begravningen börjar det plötsligt regna inne i kyrkan. Systerns tama råtta ställer till med fullkomligt kaos. Dorian blir upplockad av en nioårig taxichaufför med baksätet fullt av döda smådjur. Och märkligast av allt – Dorian får reda på att han är en bortbyting, en älva som fått växa upp i människovärlden. Han kontaktas av Väsenverket och erbjuds plats på en kurs för bortbytingar, där älvor, rån, vittror och mylingar får lära sig att hantera sina förmågor. Och när nu så många saker som tidigare verkade omöjliga ändå är möjliga – kanske kan Dorian då hämta tillbaka sin syster ifrån de döda?

Ljuvlig urban fantasy för 10-13-åringar, skriven av Gustav Tegby som också är manusförfattare, och verkligen vet hur man kopplar greppet om läsaren. Det är roligt, sorgligt, spännande och egensinnigt. Del två, De dödas längtan, kommer i maj. Något att se fram emot!