De kommer drunkna i sina mödrars tårar

Dags för (försenat) tisdagstips! En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.
Hon menar att hon kommer från framtiden.
Den här romanen lyckas med tidshopp som inte förvirrar och två perspektiv och verkligheter som känns långt ifrån varandra tvinnas långsamt samman. Det är en moralisk diskussion om terrorism och fascism, lika väl som det är en spänningsroman. Det är dystopi och poesi, men också genomsyrat av teologi och frågan om vem som styr och låter allt hemskt hända.
Det kanske gör ont att läsa den, men det är ett litterärt plåster. Riv av det och få det gjort.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: David den 25 november 2020