Iskall sol

När längtan efter spänning och resa till främmande land pockar på kan du låna den här isländska deckaren. Det är första delen i Áróra-serien av författaren till Reykjavik Noir, en trilogi som sann vän av isländska deckare troligen känner till.

 Iskall sol börjar med att Áróra, med isländska rötter men bosatt i Edinburgh, får ett samtal från sin oroliga mamma. Áróras syster är försvunnen. Áróra reser till Island, med viss bitterhet. Det är inte första gången hon reser iväg för att kolla upp något med sin storasyster. Systern har en våldsam man och har hittills inte lyckats lämna honom.  

På Island upptäcker Áróra att systern inte bara försökt hålla sig undan familjen, hon är verkligen spårlöst försvunnen.  Áróra, som till vardags arbetar som ekonomisk utredare med specialitet att hitta gömda pengar, börjar göra efterforskningar, tillsammans med en kriminalinspektör Daniel som hon får kontakt med genom sin mamma.  

Vi träffar alltså Daniel, och Björn, systerns man, och grannar och bekanta. Karaktärerna är väl beskrivna, vissa mer udda än andra. Áróra själv är stark och snygg, en storvuxen och självsäker kvinna men som också brottas med skuldkänslor över vad hon kanske borde gjort för systern tidigare. Boken överlag ger en stämningsfull bild av Island. Det är kargt och kallt, och vilt och vackert. Titt som tätt får vi veta något om landet, som hur det ser ut när man ska till att landa på Keflavik. Eller att man svarar ”kanske bara tio droppar då” på frågan om man vill ha kaffe, och sedan lätt bälgar en liter.  

Kort sagt – Iskall sol är en underhållande och obehaglig deckare med psykologiska och samhälleliga inslag från deckarparadiset Island.