Jordbok: Tiden

Jag vill tipsa om en fantastisk barnfaktabok, Jordbok: Tiden av Matilda Ruta. ”Har du tänkt på allt som gjort att du hamnat här? Alla liv innan dig som gjort att du kan leva. Just här, just nu”, så börjar boken och vi ger oss ut på en tidsresa med start för ungefär 4600 miljoner år sedan fram till idag. Det är en hisnande färd som går i rasande tempo för varje uppslag i boken är nämligen 200 miljoner år!

Det är en resa som är så svindlande att den är svår att greppa. Med oss på resan har vi en flicka på åtta jordsnurr, hennes katt Misse på två jordsnurr, en gråsugga och några andra insekter. Resan börjar i ett oändligt mörker utan vare sig dag, natt eller någon mark att stå på. Då exploderar en stjärna vilket blir början på solens och så småningom jordens födelse. Vi kommer sedan att simma i ett hav av smält sten, bombarderas av ett regn av meteoriter, flyta runt i ett grönt hav och titta upp i en rosa himmel, träffa den encelliga mikroben Luca – vår äldsta släkting, och vara med när livet och fotosyntesen kommer i gång. Det blir istider och lååånga perioder när det händer ingenting. När vi kommit till bokens slut har vi också kommit fram till nutiden och ”Det stora mullret”. De senaste två hundra åren, en sekund i jordens liv, har människorna som levt nästan kortast på jorden hunnit förstöra mest på kortast tid. Samtidigt säger gråsuggan att ni människor är den enda varelse på planeten jorden som kan välja själva hur ni vill vara och när ni tar hand om varandra så är nästan allt möjligt.

Det här är en faktabok som på ett väldigt bra sätt tar upp den ekologiska kris vi befinner oss i och sätter det i perspektiv till jordens hela existens. Den passar väldigt bra att läsa och prata om tillsammans barn och vuxen. Det bästa av allt är att det kommer fler Jordböcker och nästa bok kommer att handla om livet.