Kråkorna

Även om sommartiderna startat så slutar vi inte upp med våra tisdagstips! Idag så tänker jag tipsa om den grafiska romanen Kråkorna skriven av Anders Fager och illustrerad av Peter Bergting.

Kim är på väg ut till Teg på den Värmländska landsbygden. Hon har ärvt sina farföräldrars hus, hennes barndomshem och ska se vad det är hon nu äger. Mitt ute i ingenstans, vid en väg som ingen går på så hittar hon det gamla huset, ladan, garaget och uthuset, vissa mer fallfärdiga än andra och nötta av tiden. Det är fullt med minneslappar i huset och Kim undviker i det längsta att titta på dem. Gestalter skymtas i fjärran och på tomten, de vill inte ha henne här, Kim är inte välkommen. På taket till ladan sitter det fullt med kråkor.
Här måste hon brottas med minnena från sin uppväxt, den ensamma och mörka barndomen. Det är dags för Kim att försöka försonas med denna plats som skapade henne.


Kråkorna är en fantastisk bok om hur det är att växa upp i ett uppbrutet hem. Det är tungt, men trots det så finns det en lärdom i det, att försonas med ens förflutna och att veta att även de hemska saker var en del av det som byggde upp en till den person man är idag. Det hjälper att illustrationerna av Peter Bergting är grymma och bidrar starkt till den mörka och kusliga atmosfären som genomsyrar boken. Rekommenderas starkt för den som vill ha det lite kusligt!