Nordiska Gudasagor

Mytologi har alltid varit ett djupt fascinerande ämne för mig. Dessa gamla sagor som en gång varit vår verklighets byggstenar och sanning, som skulle förklara hur världen låg till, vart den var kommen från och vart den skulle ta sig. Och även efteråt när de återgått till att bli historier så kan man spåra dess arv i vår egen vardag. Detta är såklart sant för nästan alla mytologier, och för den gamla asatron så behöver vi inte titta längre än på våra veckodagar för att se spåren.

Om man vill gräva in sig mer i dessa sagor så erbjuder Katarina Harrison Lindbergh ett utmärkt att göra det på i sin bok. I Nordiska Gudasagor så berättar hon för oss flera av de mest kända utav de gamla sagorna ur Eddan. Allt från hur världen skapades ur kroppen av jätten Ymer till den sista etappen, Ragnarök och hela världens ände.
Vi får höra om den listiga Loke och hur han både skapar en massa problem för Asarna men sen alltid räddar dem efteråt, om den folk-kära och argsinta Tor, Asarnas främsta vapen mot jättar och annat som hotade deras tillvaro och vackra och förfärliga Freja, skönhetens och kärlekens gudinna, fast även en kriget och trollkonstens gudom. Om midgårdsormen och Världsträdet Yggdrasil, om skickliga dvärgar och Tors hammare Mjölnir.


Allt detta med mera berättas på ett lättläst vis, som om vi mycket riktigt helt enkelt läste en saga. En mycket bisarr, stundom komisk och stundom allvarlig saga, djupt rotad i vår egen historia.