Oskuld och arsenik

Kom, så går vi ner i biblioteksmagasinet! Vi hämtar upp en bok från 1934. Det är så lätt att bli lite besatt av nya böcker, men nu är det dags för något rejält gammalt, men icke desto mindre läsvärt. En sommarslö dag passar det nämligen alldeles utmärkt att slå sig ned i sällskap med Dorothy Sayers och hennes gentlemannadetektiv lord Peter Wimsey.

Boken börjar i en rättssal, där deckarförfattarinnan Harriet Vane står åtalad för mordet på sin författarkollega och före detta älskare Phillip Boyes. Denne har dött en plågsam död till följd av arsenikförgiftning, och det mesta pekar mot Harriet Vane. Hon hävdar själv att hon köpt arsenik i studiesyfte, då hennes kommande bok lämpligt nog handlar om ett arsenikmord. I stort sett ingen tror henne, men lord Peter är övertygad om hennes oskuld och fast besluten om att rädda Harriet Vane undan galgen. Till sin hjälp har han bland annat ett par förslagna maskinskriverskor, sin strame butler Bunter, och sin egen adliga, på gränsen till odrägliga charm.

Delightful! vill man utbrista. Mordgåtan är spännande men inte alls blodig, lord Peter är oavbrutet rolig och sidokaraktärerna oförglömliga. I original heter boken Strong poison, och giftigast av allt är Sayers blick på omvärlden. I denna bok får man skratta gott när hon tar heder och ära av såväl män i allmänhet som spiritister och pretentiösa konstnärstyper. Extra plus för en stilig översättning, och för att den genererar ett kryss i rutan ”Deckare publicerad före 1980” i bibliotekets sommarbingo!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna den 6 juli 2021