Papegojkaoset

Fardus och Malte är bästa kompisar, men Fardus har svårt att begripa Maltes stora djurintresse. Irriterande är det också när han tjatar om att hon ska följa med på ridläger i Tölle. Hon låtsas inte höra frågan, för hon tycker faktiskt att djur är ointressanta. Fardus tålamod prövas också när hon en dag följer med Malte hem och upptäcker att allt är kaos i lägenheten. Krukväxter ligger omkullvälta på golvet, någon har tagit en tugga av varje frukt i fruktskålen, och det luktar ganska misstänkt.

Boven i dramat är Maltes nya djur – papegojan Soffan som flaxar omkring som en galning och skriker ATTANS PAPRIKA! lite när som helst. Malte tycker till en början att allt det här är roligt och gulligt, medan Fardus är skeptisk, men också rädd att Malte ska bli sårad om hon visar hur illa hon tycker om Soffan. Så småningom inser dock även Malte att något måste göras åt Soffan, och de får kontakt med en fågelexpert på nätet. Experten visar sig lämpligt nog bo i Tölle – alldeles i närheten av ridlägret! Fardus bestämmer sig för att bita ihop och följa med dit ändå. För man måste ju ställa upp för sin bästa kompis, och nog behöver man vara två om man ska lyckas smuggla med en ouppfostrad papegoja på ett ridläger…

En slängigt rolig bok för 8–10-åringar, som också kan passa fint som högläsning från 6 år. Värme och tok utlovas, liksom både djurmys och djurkaos! Fler böcker om Fardus och Malte är planerade, och författaren Camilla Ceder har också skrivit de tre böckerna om djurvännen Sally, där första delen heter Djurfiket. Rekommenderas!