Planetarium

Med ett nyfunnet intresse för rymden söker jag mig till barn- och ungdomsfakta med förhoppningen att där hitta en lagom svår bok. Kanske kan jag till och med få min tolvåring därhemma att bli intresserad. Jag vill ha en naturvetenskaplig bok men med en filosofisk underton där jag känner att författaren fortfarande har en fascination för sitt ämne och i någon mån använder vetenskapen för att förstå sin livssituation här på jorden på ett lite mer existentiellt sätt. Kanske har jag hittat en!

På astronomihyllan på Djurås bibliotek, längs ytterväggen mot stora vägen, under signum uUa, hittar jag en jättestor bok, Planetarium som är skriven av Raman Prinja med fina, konstnärligt utformade illustrationer av Chris Wormell. Raman Prinja är professor i astrofysik vid University College London. Prinja brinner för att astronomi ska nå ut till en bredare publik, läser jag, och har tilldelats pris för bästa lärare och skrivit flera framgångsrika böcker i ämnet. Lovande!
Boken är indelad i formen av ett museum med entré, sju salar och ett bibliotek. De sju salarna avhandlar olika ämnesområden och är illustrerade med olika planscher: att utforska rymden, solsystemet, solen, stjärnhimlen, stjärnor, galaxer och universum. Rundvandringen börjar i den historiska salen där vi får läsa om forskningen och upptäckterna människan gjorde för tusentals år sedan. Vi återvänder till nutid och det fysiska utforskandet av rymden, och för varje sal vi besöker kommer vi så längre och längre bort från jorden. I den sista salen når vi utkanten av den del av universum vi kan observera. Vi uppmanas då använda vår fantasi och illustrationerna kommer väl till pass. Jag får verktyg att någorlunda greppa ämnen som ett expanderande universum, svarta hål och det minst sagt skrämmande, slutet för universum.
För dig som är vetgirig, men inte har en naturvetenskaplig bildning är det en perfekt bok att börja med, och en bok att återkomma till.
Tips! På kvällarna och nätterna under senhösten kan man se planeten Mars tydligt med blotta ögat. Den är röd/orangefärgad och ser ut att lysa stadigt till skillnad från stjärnorna som blinkar. Du hittar den i öster på kvällarna och i väster i gryningen. Venus syns i väster i gryningen och strålar vitt.

Taggar:

Tipsat av: Eva den 4 november 2020