Röd Zon

Röd Zon är första delen i en trilogi och följs av Grön Zon och Vit Zon. Det är en postapokalyptisk bok där det vi får se av världen har förstörts av kärnvapenkrig och sjukdomar. Det är egentligen ingenting nytt som berättas, utan det är samma gamla postapokalyps som man har sett och läst om så många gånger innan, med den stora skillnaden att det utspelar sig i ett framtida Stockholm, i en svensk kontext.

Vi får först följa Joel, som sedan ett år tillbaka lever helt själv som ensam överlevare i en av de röda zonerna i Stockholm. Han saknar sin mamma som dog av viruset och han är fångad innanför zonens höga murar. Men även om han känner sig ensam och instängd är han också paradoxalt nog fri på samma gång. Elbristen låter honom inte spela sina futuristiska VR-spel som han flera gånger refererar till, men han passar på att klämma böcker från stadsbiblioteket. Det är kanske först i undergången som man har tid att läsa i kapp och Joel läser allt han kan hitta av Stephen King. Han kan dessutom gå i klädaffärer och välja nya sneakers varje vecka. Mataffärerna har fortfarande konserver och pasta och ris, och han har ett stormkök. Plus att godis och chips håller länge. Så på en del sätt har Joel hamnat i en tonårings himmelrike.
Men han är ensam.

Tills han en dag ser en ballong sväva över muren. Han inser att han inte är ensam i Stockholm och skickar tillbaka ballongen med ett meddelande. Vem mer finns kvar i stan?

Tips till stora barn, ungdomar och vuxna som är sugna på jordens undergång och muterade råttor.