Senare

Ingen kan ha undgått King, men jag har alltid tyckt att han har gjorts en björntjänst av att hamna i skräckfacket. Visst skriver han skräck, och har i viss mån alltid gjort, men han skriver också mycket mer än så. Med romaner och noveller som bidragit till storfilmer som Den gröna milen, Stand by me och Nyckeln till frihet har King gång på gång bevisat att han skriver skräck, men också mer än skräck.

Senare är inget undantag. Det enda undantaget från de flesta andra av Kings verk är sidantalet, och den här lilla boken måste nog tiodubblas för att komma upp i samma tjocklek som Kings Det eller Pestens tid.


Senare handlar i korthet om en pojke som kan se döda, en kort period innan de går vidare till vad som än väntar efter att man har dött. Den premissen, och en del detaljerade beskrivningar av lik, är egentligen det enda skräckiga med den här boken. Resten är bara spänning, drama och framför allt humor. Vad gör till exempel en desperat litterär agent om hennes stjärnförfattare dör mitt i skrivandet av sista boken, och agentens son råkar ha förmågan att kommunicera med döda? Läs så får du veta.