Stiftelsetrilogin

Dags för tisdagstips! Om man ska nämna någon av science-fiction genres mest kända författare, då ska man nämna Isaac Asimov. Denna pionjär inom genren gjorde mycket för att lägga grundstenarna och utveckla sci-fi, inte minst med den välkända Robot-serien. Och ska man nämna Isaac Asimov, då ska man nämna Stiftelsetrilogin. Ursprungligen en serie utav 8 noveller som publicerades mellan 1942-1950 (Alltså för över 70 år sedan!) kom sedan att sammanfattas i en serie utav tre böcker; Stiftelsen, Stiftelsen och Imperiet och Den Segrande Stiftelsen. Hela denna serien är nu här, sammanfattad i Stiftelsetrilogin!

I det väldiga Vintergatsimperiet som sträcker sig från ena sidan av vintergatan till den andra, har regerat i över 10 000 år. Men nu, är dess förfall ett faktum. Detta har vetenskapsmannen Hari Seldon förutsett med hjälp av den nya vetenskapen psykohistoria, som med hjälp utav matematik och avancerad samhällsanalys kan förutsäga och påverka framtiden och hur den utvecklas. För att lindra den stundande kollapsen utav det intergalaktiska samhället så grundar Hari Seldon på en avlägsen planet Stiftelsen, där de så kallade encyklopedisterna jobbar med att samla så mycket av galaxens kunskap som möjligt, och i längden, för att se till galaxens överlevnad.
Vad som följer är perioder utav osäkerhet och uppbyggnad, hur denna stiftelse utvecklas och löser de kriser som angriper dem, må de vara från aggressiva grannar, handelstvister och kanske till och med hela mänsklighetens överlevnad. Mutanter och människor, imperiets huvudsäte Trantors fall och återuppståndelse, själva den gamla jordens återupptäckt! Det finns mycket att se och uppleva i denna serie böcker!
Böckerna må vara lite ålderdomliga, men trots det så är de skrivna med en djup känsla av fascination och förundran över rymden och vetenskapen, med en värld som har ett djup som inte hittas överallt.
Om detta låter lockande, så kan jag varmt rekommendera detta science fiction verk, som påverkat allt från Liftarens guide till galaxen till Star Wars!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Christian den 10 november 2020