Trädets tid

Kanske har du suttit under ett träd och läst i sommar. Om inte kanske det är dags nu? En lämplig bok att ta med sig då vore Trädets tid av trädgårdsskribenten Christel Kvant. I korta kapitel, varvade med drömska bilder, skriver hon med stor vördnad och fascination fram trädets kulturhistoria.

Hon berättar om verkliga träd, som den väldiga Kvilleken i Småland, forntida offerlundar eller kanarietallarna på Teneriffa som själva hämtar vatten ur molnen. En stor bit av boken utgörs dock av myternas träd – världsträdet Yggdrasil i den nordiska mytologin, kunskapens träd, sykomorerna som dyrkades av egyptierna, bodhiträdet under vilket Buddha nådde upplysning… Även julgranens hedniska historia ägnas ett kapitel.
Träden har genom årtusendena kopplats till gudinnor och gudar, födelse och död, och ofta fått stå som symbol för själva världsalltet. Inte konstigt egentligen, med tanke på hur beroende vi är av dessa världens största levande organismer. ”För allt som är oumbärligt, inte bara i vårt eget människoliv utan även i alla andra arters liv, utgör träden grundförutsättningen”, skriver Kvant. Som så ofta finns ett korn av sanning i myterna – de påminner oss om trädens betydelse för allt som lever på jorden.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: - den 13 augusti 2019