Uppvaknandet

Dags för tisdagstips! Ett rymdskepp glider fram genom universum, på väg mot Nova Terra, den nya jorden. Färden har pågått i 200 år och beräknas ta 233 år till. Ombord på skeppet finns kapslar med nedsövda människor som en dag ska befolka den nya planeten. Men där finns också vakna människor, de som städar och servar skeppet under färden. De föds och dör ombord, och deras liv styrs av hårda regler.

Den äventyrliga Allena har svårt att acceptera allt detta, och utforskar varje vrå av skeppet så ofta hon kan. Plötsligt händer två märkliga saker: en kapsel öppnas och ut kliver pojken Sirius, som vaknat 233 år för tidigt, och strax därpå slås skeppets system ner och alla dörrar är låsta. Bara Allena vet hur man tar sig fram genom rör och hemliga gångar ombord, så det är upp till henne och Sirius att ta reda på vad som hänt och förhindra en fullkomlig katastrof.
Det här är den första delen i den lättlästa science fiction-serien Den längsta resan. Camilla Linde har tidigare skrivit böckerna om rymdpiraten Snack Parrow, men den här nya serien har en allvarligare ton, där rymden både lockar och skrämmer. Uppvaknandet är en spännande och tankeväckande bok för mellanåldern (9-12 år), och den får en att längta efter nästa del i serien.

Målgrupp:

Tipsat av: Anna den 15 oktober 2020