Viggo och rädslolistan

Viggo är sju år gammal och bor med sin pappa och lillebror. Han är bra på siffror men tycker att bokstäver är besvärliga, så meddelandena han skickar till sin mamma i Danmark består bara av emojis. Det går bra, mamma fattar alltid. Men en sak berättar han inte om för vare sig mamma eller pappa: rädslolistan. För Viggo är rädd för en massa saker: mörker, monster, brinnande hus, eldgafflar, sjukdomar… Allt det här ritar han på sin rädslolista.

Och nu när det snart är Halloween hamnar en ny rädsla högst upp på listan: att gå bus eller godis - i mörkret dessutom! Tyvärr är det precis det han sagt till sin nya klasskompis Malte att han ska göra. Hur ska han kunna förklara att det allt mer känns som världens läskigaste, värre än både monster och eldgafflar?

Lisa Bjärbo har tidigare skrivit både bilderböcker och ungdomsböcker, men detta är hennes första kapitelbok för yngre läsare. Hon skriver tonsäkert och roligt, men tar också Viggos känslor och rädslor på största allvar. Det här är en perfekt högläsningsbok för 6-8-åringar, inte minst för den som är lite rädd, eller kanske tror att man inte får vara rädd. För det får man ju! Det inser i alla fall Viggo till slut. Det verkar till och med som att även hans pappa innerst inne är ganska rädd ibland...